x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe S-au deschis secțiile de vot pentru alegerile parlamentare din Kurdistanul irakian

S-au deschis secțiile de vot pentru alegerile parlamentare din Kurdistanul irakian

30 Sep 2018   •   11:30
S-au deschis secțiile de vot pentru alegerile parlamentare din Kurdistanul irakian

Secţiile de vot s-au deschis duminică în Kurdistanul irakian pentru a reînnoi Parlamentul regiunii autonome din nordul Irakului, care face eforturi de redresare economică după eşecul referendumului pentru independenţă, relatează AFP. 

Până la 15.00 GMT, aproape 3,1 milioane de alegători sunt aşteptaţi în cele trei provincii care formează Kurdistanul irakian, regiune autonomă din 1991. Ei vor trebui să aleagă dintre cei 673 de candidaţi proveniţi din 29 de mişcări politice care candidează pentru cele 111 de locuri ale Parlamentului local. 

Unsprezece dintre aceste locuri sunt rezervate minorităţilor etnice şi religioase: cinci pentru Turkmeni, cinci pentru creştini şi unul pentru armeni. 

Adunarea actuală este dominată, ca şi guvernul Kurdistanului din Irak, de Partidul Democratic din Kurdistan (KDP) al liderului Massoud Barzani. 

Confruntaţi cu divizări, kurzii irakieni suportă printre altele consecinţele nefaste ale scrutinului privind independenţa ţinut în urmă cu aproape un an, în pofida opoziţiei puterii centrale de la Bagdad. 

Consultarea, unda tabăra lui ''da'' a câştigat în mod larg, s-a soldat cu pierderi teritoriale importante: forţele irakiene au preluat controlul provinciei Kirkuk, bogată în petrol, şi al altor teritorii pe care kurzii le controlau de facto chiar dacă ele erau în afara limitelor oficiale ale regiunii lor.

AGERPRES

×