x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sarkozy a pierdut Preşedinţia cu 49,2%.Prima sa declaraţie: "scorul este onorabil, trebuie să câştigăm legislativele"

Sarkozy a pierdut Preşedinţia cu 49,2%.Prima sa declaraţie: "scorul este onorabil, trebuie să câştigăm legislativele"

de Marina Constantinoiu    |    06 Mai 2012   •   09:26
Sarkozy a pierdut Preşedinţia cu 49,2%.Prima sa declaraţie: "scorul este onorabil, trebuie să câştigăm legislativele"

Socialistul Francois Hollande a fost ales duminica presedinte al Republicii Franceze, obtinand intre 51,9 si 52% dintre voturi la cel de-al doilea tur de scrutin al prezidentialelor, in fata contracandidatului sau Nicolas Sarkozy, presedintele in exercitiu al Frantei si candidat pentru un al doilea mandat prezidential, care a obtinut 49% dintre voturi, relateaza AFP, care citeaza sondajele realizate de cele patru institute de sondare a opiniei publice.

Nicolas Sarkozy a recunoscut infrangerea, la limita, in scrutinul prezidential, spunandu-le liderilor partidului UMP ca trebuie sa fie uniti si sa castige alegerile parlamentare din iunie, relateaza AFP.

Fosta candidata la prezidentialele din 2007 si fosta partenera de viata a lui Francois Hollande, Segolene Royal, si-a declarat "profunda bucurie' dupa victoria acestuia, iar fiul lor Thomas a plans de fericire, vazand chipul tatalui sau aparand la televiziune. Intrebata de France2 despre Hollande, Segolene Royal, care a fost invinsa in alegerile din 2007 de Nicolas Sarkozy, a declarat ca "francezii pot sa aiba incredere in el'.

Discursul invinsului
"Nu va divizati, ramaneti uniti. Trebuie sa castigam lupta legislativelor. Poate fi castigata. Scorul de astazi este onorabil. Nu voi conduce viitoarea campanie", le-a spus Sarkozy liderilor Uniunii pentru o Miscare Populara. "Franta are un nou presedinte, este o alegere democratica, republicana. Francois Hollande este noul presedinte al Frantei si trebuie respectat", le-a spus Sarkozy simpatizantilor sai, la Paris. "Tocmai am vorbit cu el la telefon, i-am urat succes', a adaugat el. "Eu port toata responsabilitatea acestei infrangeri', a asigurat Sarkozy, pe fondul strigatelor de "Nuuu!' ale multimii de sustinatori. "M-am luptat pentru valoarea responsabilitatii si nu sunt un om care sa nu-si asume responsabilitatile', a subliniat el.

Renunta la politica?
Cu un temperament aparte, o energie debordanta, dar uneori dezordonata, Nicolas Sarkozy a inregistrat duminica una dintre cele mai urate lovituri in cei 30 de ani de cariera ai sai, ceea ce l-ar putea aduce in punctul de a spune adio unei pasiuni de-o viata, comenteaza AFP.

Presedinte hiperactiv, nepopular cum n-a mai fost niciunul inaintea lui, Sarkozy i-a prevenit pe francezi ca, in caz de infrangere, va parasi politica: "Voi face altceva. Ce anume, nu stiu'. "Incepe o noua epoca. In aceasta noua epoca voi ramane unul de-ai vostri si veti putea conta pe mine pentru a ne apara ideile si convingerile, dar locul meu nu va mai putea fi acelasi, angajarea mea va fi de acum diferita', a spus el duminica seara.

Premiera nedorita
El a devenit duminica seara primul presedinte francez care nu a obtinut un al doilea mandat, de la Valery Giscard d'Estaing in 1981 incoace.
Infrangerea sa este un esec al strategiei de impingere foarte spre dreapta a discursului politic, dupa primul tur de scrutin, la care partidul de extrema-dreapta al lui Marine Le Pen a inregistrat 17,9% dintre voturi. Sarkozy spera sa "extraga' de la partidul lui Marine cat mai multe voturi, la cel de-al doilea tur.

Sarkozy a facut campanie vorbind despre mostenirea crestina a Frantei, lupta contra imigratiei si securitate, dupa ce a suscitat in timpul mandatului sau o controversata dezbatere privind islamul si identitatea nationala. "Avem prea multi straini pe teritoriul nostru', spunea el inaintea alegerilor. Retorica, pe care multi o caracterizau drept "populista', a devenit si mai dura in ultimele zile ale campaniei.

A vrut sa reformeze statul
Cand s-a instalat la Palatul Elysee, in mai 2007, a facut-o cu ambitia de a transforma tara in profunzime. Dorea sa regenereze politica franceza, sa reformeze tara, sa permita sa se lucreze mai mult, pentru a se putea castiga mai mult, sa reduca somajul la jumatate. Nu a reusit.

Hollande, clasat primul in turul intai, cu 28,6% din voturi, s-a aflat intr-o pozitie de favorit pentru castigarea alegerilor prezidentiale. Socialistul si-a consolidat pozitia in urma unicei dezbateri dintre cele doua tururi, miercuri seara - un schimb aspru de replici, in cursul caruia Sarkozy nu a reusit sa isi destabilizeze adversarul.

Europa, cu ochii pe Franta
Intreaga Europa, inclusiv Romania, a fost atenta la aceste alegeri din Franta. Pentru ca, din cauza crizei, numeroase tari din Zona Euro au cunoscut seisme politice in ultimele luni. Presedintele Traian Basescu a declarat duminica dupa-amiaza ca asteapta "cu sufletul la gura' rezultatele celui de-al doilea scrutin al alegerilor prezidentiale din Franta.

Viitorul presedinte al Frantei va trebui sa colaboreze cu o Europa destul de "la dreapta', pentru ca 14 Guverne sunt de dreapta in UE, fara a le numara aici pe cele de coalitie. Italia si Grecia au Guverne "de tehnicieni', de uniune nationala, insarcinate cu redresarea economica. Doar patru tari sunt la stanga: Danemarca, Slovacia, Ciprul si Romania (daca echipa Ponta primeste votul).

Ascensiunea extremelor
Europa este foarte marcata de criza datoriilor care o afecteaza din 2010 si care a favorizat instabilitatea politica. Doar tari precum Suedia, Polonia, Estonia si Letonia au fost, pana in prezent, ocolite de alternanta la guvernare.
Pe de alta parte, statele europene se mai confrunta cu o problema: ascensiunea extremelor: dreapta si stanga. Un populism care a avut succes la urne in Grecia, in aceasta duminica, dar care ar putea crea surprize in Olanda, la 12 septembrie, de exemplu.

Rezultatul alegerilor legislative din Grecia, care ar putea pune in pericol planul de ajutor international pentru statul elen, alarmeaza pietele mai mult decat victoria la scrutinul prezidential din Franta a socialistului Hollande, al carui program nu mai este perceput drept o amenintare de catre investitori.
Spre deosebire de 1981, cand stanga a venit la putere in Franta odata cu alegerea lui Francois Mitterrand, se pare ca victoria lui Francois Hollande nu va destabiliza pietele.

'Austeritatea nu poate fi o fatalitate!'
Francois Hollande, noul presedinte al Frantei, a declarat duminica, dupa anuntarea primelor rezultate ale alegerilor, ca "Europa priveste spre Franta' si ca "austeritatea nu poate fi o fatalitate'. Prima sa alocutiune a fost rostita la Tulle, in centrul tarii, probabil o alegere gresita din punctul de vedere al publicului sau, care s-ar fi asteptat la un discurs la Paris. "Acum, cand sunt responsabil de viitorul tarii noastre, stiu ca Europa ne priveste. In momentul proclamarii rezultatului, sunt sigur ca in multe tari europene a fost o adevarata usurare, o speranta, ideea ca in fine austeritatea nu poate fi o fatalitate', a declarat Hollande, potrivit France Presse.

Prima Doamna, o jurnalista
Franta va avea la Elysee nu doar un nou presedinte, ci si o noua Prima Doamna. Una mai aparte. Caci, de fapt, ea nu este casatorita cu Francois Hollande. Ii este doar partenera de viata. Este vorba despre o femeie care cunoaste lumea politica, pentru ca a relatat despre ea. Valerie Trierweiler este numele ei. Si, odata cu alegerea lui Francois Hollande, va trece in tabara despre care pana acum scria. Spune ca va continua sa lucreze si ca se va adapta. Ramane de vazut. Deocamdata, despre rolul de Prima Doamna, care o va plasa mai aproape de Putere, sub ochii atenti ai presei, spune ca nu si l-a definit. Nefiind casatorita cu Hollande, situatia ei s-ar putea dovedi complicata in plan diplomatic.

Despre destinul acestei doamne de 47 de ani, care abordeaza un stil clasic, ea insasi marturiseste ca nu l-a prevazut, atunci cand l-a cunoscut, acum 23 de ani, pe Francois Hollande. Acum afirma ca nu va renunta la meserie dupa ce va ajunge la Palatul Elysee. "A fi independenta din punct de vedere financiar, pentru mine este un lucru fundamental', a afirmat ea in mai multe randuri, potrivit France Presse.
Timp de peste 20 de ani, de cand si-a obtinut o diploma in stiinte politice la Sorbonna, ea a relatat despre viata politica franceza pentru saptamanalul Paris Match. Acolo l-a intalnit pe cel al carui nume inca il poarta, Denis Trierweiler, colaborator ocazional al revistei si mai ales traducator de filosofie germana, cu care are trei baieti. Incepand cu 2005, ea s-a specializat in interviuri cu oameni politici pentru postul de televiziune Direct 8.

In octombrie 2010 iese din umbra. "Valerie este femeia vietii mele', marturisea atunci Francois Hollande, pe atunci prim-secretar al Partidului Socialist. Deja erau impreuna de mai multi ani.

Profesional, ea a mai fost nevoita sa se confrunte si cu prezenta impozanta in lumea politicii a lui Segolene Royal, fosta iubita a lui Hollande, cu care acesta are patru copii si cu care a trait alaturi 30 de ani.

×