x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sarkozy: Calomniat şi cu banii luaţi

Sarkozy: Calomniat şi cu banii luaţi

de Sînziana Stancu    |    20 Oct 2008   •   00:00
Sarkozy: Calomniat şi cu banii luaţi

Preşedintele francez are parte de zile zbuciumate. Capul serviciului de informaţii al poliţiei a intrat în viaţa privată a locatarului de la Elysée, iar piraţii de pe internet s-au înfruptat din conturile lui.


Carnetele secrete ale lui Yves Bertrand, fostul director al serviciilor secrete ale poliţiei franceze (RG, Renseignements Generaux), din care presa a publicat mai multe extrase, au început să agite spiritele în lumea politică şi în cercurile de afaceri din Franţa. Şi asta, pentru că “jurnalele” cu pricina conţin amănunte de tot felul, până la bănuieli, zvonuri acuzatoare şi presupuse scandaluri sexuale şi financiare, pe care Bertrand le-a strâns de-a lungul a 12 ani de mandat în fruntea RG, între 1992 şi 2004,  scrie Le Figaro. Agendele lui Bertrand au fost confiscate în urma unei percheziţii făcute în cadrul investigaţiilor privind un scandal politico-financiar “Clearstream”, ce se află acum în atenţia justiţiei franceze.

VICTIME
Sarkozy a depus plângere împotriva lui Bertrand, acuzându-l de calomnie şi atingere adusă vieţii private. Informaţiile despre el, consemnate în “carnetele secrete” ale fostului director al RG, privesc perioada în care era ministru de Interne. Deputatul socialist Arnaud Montebourg, care figurează de asemenea în jurnalele lui Bertrand, a anunţat că va depune plângere împotriva lui Bertrand. Şi fostul ministru de Interne Charles Pasqua, care figurează în carnetele lui Bertrand, a anunţat că va face acelaşi lucru. În ceea ce-l priveşte pe Bertrand, el s-a victimizat, declarând că acele carnete “i-au fost furate” şi că el nu a divulgat presei nici un secret conţinut în acestea. “În toată cariera mea am cules informaţii despre toată lumea (...) nu numai despre Sarkozy şi am dat raportul”, s-a apărat el.

Dar ghinionul lui Sarkozy nu s-a sfârşit aici. Ieri, Journal du Dimanche a dezvăluit că hackerii au furat cu ţârâita şi ceva bănuţi din conturile bancare ale preşedintelui, frauda fiind descoperită în luna septembrie. Sarko nu a făcut însă un caz din asta şi a depus plângere în “cea mai mare discreţie”, fiind vorba despre “sume mici”, după spusele procurorului din Nanterre.

Cu toate astea, preşedintele în exerciţiu al Uniunii Europene a mai găsit energie şi răgaz să discute cu omologul lui de peste ocean, George Bush, şi cu alţi lideri europeni, la Camp David, în Maryland, despre măsuri privind combaterea crizei financiare ce ameninţă întreaga lume.

“Dar nu numai despre ministrul de Interne. Am cules informaţii despre toată lumea şi am dat raportul. În toată cariera mea am dat raportul”
Yves Bertrandfostul director al serviciilor secrete ale poliţiei franceze

×
Subiecte în articol: externe bertrand