x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sarkozy caută iertare la Vatican

Sarkozy caută iertare la Vatican

de Anca Aldea    |    07 Oct 2010   •   00:00

În disperare de cauză, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, se va afla mâine la Vatican pentru a-i explica Papei măsurile privind expulzările masive ale romilor. Vizita face parte dintr-un efort mai amplu de recâştigare a unui electorat important, reprezentând circa 15% din populaţia Franţei. Popularitatea sa în rândurile alegătorilor catolici a scăzut drastic, ajungând la numai 50%, în timp ce predecesorul său la Palatul Elysée, Jacques Chirac, s-a bucurat în mod constant de cote ale popularităţii de peste 70%.

Sarkozy va fi primit mâine de Papa Benedict al XVI-lea, într-o vizită având ca scop clarificarea neînţelegerilor create de expulzarea romilor din Franţa, dar şi recâştigarea unui electorat catolic decepţionat, informează agenţia France Presse, citată de Mediafax. Într-un comunicat transmis de Palatul Elysée se arată că Sarkozy va discuta timp de jumătate de oră cu Suveranul Pontif şi va avea o audienţă cu secretarul de Stat al Vaticanului, cardinalul Tarcisio Bertone. Preşedintele francez va efectua apoi o vizită la Bazilica Sfântul Petru şi la Capela Santa Petronilla. Călătoria la Vatican se va încheia cu un dejun la Ambasada Franţei, la care vor participa circa 30 de înalţi prelaţi. Potrivit AFP, pogramul lui Sarkozy nu prevede declaraţii publice în cursul vizitei, programate de Paris pentru a pune capăt neînţelgerilor privind romii, care au afectat relaţiile dintre Vatican şi Franţa.

Vaticanul a reacţionat dur la expulzările romilor din Franţa. La 22 august, Papa a subliniat necesitatea "de a şti să primeşti diversitatea umană legitimă", iar la 20 august, responsabilul de la acea dată pentru probleme de imigraţie al Vaticanului, Agostino Marchetto, afirmase că "expulzarea în masă a romilor contravine normelor europene".

×
Subiecte în articol: externe