Fostul preşedinte Nicolas Sarkozy este inculpat de justiţie pentru corupţie, trafic activ de influenţă şi încălcarea secretului de instrucţie. Toate aceste capete de acuzare i-au fost prezentate lui Nicolas Sarkozy după ce ieri a fost reţinut timp de 15 ore în condiţii de arest preventiv, fapt fără precedent în istoria Republicii Franceze.
Nicolas Sarkozy pare decis să teacă la ofensivă. El a intervenit la radio şi televiziune miercuri seara (pe postul Europe 1 şi pe canalul TF1) şi îşi expune punctul de vedere, dat fiind că el însuşi este un foarte bun avocat. La ora difuzării acestei informaţii, Sarkozy îşi susţine încă punctul de vedere pentru posturile amintite.
Sarkozy a afirmat, potrivit Liberation, că nu a comis niciodată un act contrar statului de drept. El denunţă o “instrumentare politică a justiţiei”. “În ţara noastră, care este ţara drepturilor omului şi a statului de drept, există lucruri care sunt pe cela de a fi organizate. Francezii trebuie să le ştie şi, conştienţi şi în deplină libertate, trebuie să judece ceea ce se petrece”, a mai spus el.
El denunţă, de asemenea, o voinţă a unei anumite tabere de a-l distruge. “Este normal să fie ales un magistrat membru al Sindicatului Magistraturii (SM, considerat de stânga – n.r), a cărui obsesie politică este de a mă distruge?”, s-a întrebat fostul preşedinte. O referire explicită la Claire Thepaut, care face parte din SM. “A existat aici o voinţă de a mă umili”, a adăugat Sarkozy.
“Este normal să fiu interceptat de atât de mult timp?”, s-a întrebat fostul preşedinte al Republicii. “Nu cer niciun privilegiu şi, dacă am comis greşeli, îmi voi asuma consecinţele. Nu sunt un om care fuge de responsabilităţi”, a mai spus Sarkozy. El este convins că “situaţia este gravă”. “S-a făcut totul pentru a mi se da o imagine care nu este conformă cu realitatea”, a explicat el.
Făcând referire la arestul preventiv de 15 ore căruia a trebuit să-i facă faţă, el a afirmat:”Noaptea trecută care mi-a fost rezervată m-a convins să vin aici şi să mă exprim acum. Sunt profund şocat de ceea ce s-a petrecut. A venit timpul să mă explic”.
O mulţime de speculaţii circulă în prezent în culise, dar ele sunt exprimate şi de comentatori, privind acest moment "dificil" traversat de Nicolas Sarkozy. Pentru unii această inculpare echivalează cu sfîrşitul carierei sale politice. Alţi comentatori spun că, dimpotrivă, Nicolas Sarkozy ştie să devină extrem de eficient atunci cînd este încolţit şi că va utiliza în sensul dorit de el presiunea judiciară exersată asupra sa. Din anturajul său au fost deja formulate cîteva obiecţii în legătură cu un eventual viciu de procedură căruia i-ar fi căzut "victimă" pînă acum Nicolas Sarkozy.
La cei 59 de ani ai săi, în momentul cînd îşi pregătea revenirea pe scena politică, Nicolas Sarkozy se vede confruntat poate cu cea mai complicată şi serioasă încercare din viaţa sa. Aceasta dacă ne gîndim că acuzaţiile care i se aduc sunt pasibile de pedepse de pînă la zece ani de închisoare. Impreună cu el sunt inculpaţi avocatul său Thierry Herzog, precum şi un avocat general al Curţii de Casaţie, Gilbert Azibert.