Un nou scandal financiar pare să-şi fi întins iţele până la palatul Elysee. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy este bănuit că ar fi înfiinţat o firmă orin care au trecut fonduri ilegale în valoare de zeci de milioane de euro. Ţara unde a fost înregistrată firma este Luxemburg, acelaşi ducat de care se leagă numele controversatei afaceri Clearstream, în care Sarkozy a fost unul dintre principalii protagonişti.
Afacerea în care preşedintele este suspectat de activităţi ilegale datează din 1994, an în care Pakistanul a cumpărat de la Franţa mai multe submarine. Dacă bănuielile privind firma din Luxemburg se confirmă, asta le va da piste noi anchetatorilor din Franţa, care suspectează de mai bine de un an că sume de bani provenind din comisioane grase obţinute din această afacere au servit la finanţarea campaniei electorale a lui Edouard Balladur pentru prezidenţialele din 1995. Campanie al cărei lider a fost Nicolas Sarkozy. Cel care a câştigat alegerile a fost însă Jacques Chirac.
O anchetă parlamentară a stabilit că DCN (şantierele navale franceze) au plătit comisioane de peste 80 de milioane de euro unor intermediari în această afacere a submarinelor. La acel moment, comisioanele nu erau ilegale în Franţa. Retro-comisioanele, sau parandărătul, da. Poliţia luxemburgheză, care colaborează cu anchetatorii francezi, are informaţii potrivit cărora Sarkozy ar fi supravegheat personal operaţiunile de înfiinţare a unei companii offshore, pe nume Heine, al cărei scop era să "acopere" aceste plăţi secrete. "O parte din aceşti bani s-au întors în Franţa, fiind utilizaţi în campania electorală", arată un raport al poliţiei din Luxemburg.
Odată ajuns la putere, Jacques Chirac a dat ordin ca plata acestor comisioane să înceteze. Doi judecători francezi cred că această decizie a dus la o dispută între Franţa şi Pakistan, dispută încheiată tragic, în 2002, la Karachi. Un atac cu bombă pus la cale de serviciile secrete pakistaneze a vizat autocarul în care se aflau muncitori francezi angajaţi pe şantierul naval militar pentru mentenanţa submarinelor. Unsprezece francezi au murit în atacul atribuit, iniţial, reţelei teroriste Al-Qaeda.
Surse apropiate anchetei au declarat, pentru AFP, că trebuie lămurită modalitatea în care partea luxemburgheză a făcut legătura între firma Heine şi finanţarea campaniei lui Balladur. Sistemul este atât de complex, încât este foarte greu de dovedit dacă a avut loc un act de corupţie. În iunie 2009, Sarkozy califica drept "fabulaţii" acuzaţiile conform cărora finanţarea campaniei lui Balladur s-a făcut şi cu ajutorul unor fonduri ilegale şi cerea "dovezi concrete" în acest sens.