x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandalul apei radioactive: Japonezii se simt hărțuiți de chinezi

Scandalul apei radioactive: Japonezii se simt hărțuiți de chinezi

de Redacția Jurnalul    |    27 Aug 2023   •   19:40
Scandalul apei radioactive: Japonezii se simt hărțuiți de chinezi

Tokyo a cerut Beijingului "să garanteze securitatea rezidenţilor japonezi în China", după un val de hărţuire telefonică ce a vizat companii nipone, declanşat de deversarea controversată de apă provenită de la centrala nucleară din Fukushima, informează AFP.

China s-a opus ferm deversării de apă provenită de la centrala din Fukushima, apă filtrată şi diluată în conformitate cu un plan validat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), şi şi-a suspendat toate importurile de produse de mare din Japonia.

Apeluri telefonice provenite din China au început să inunde companiile nipone începând de joi, când operatorul Tepco, care administrează centrala, a început să deverseze apa utilizată la răcirea reactoarelor avariate de la centrala nucleară Fukushima Daiichi.

Hiroyuki Namazu, înalt diplomat nipon responsabil de relaţiile cu Asia şi Oceania, a cerut înalţilor funcţionari ai ambasadei Beijingului la Tokyo să îndemne la calm, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe al Japoniei.

Incidente similare au avut loc în China la adresa unor instituţii nipone, a declarat Namazu diplomaţilor chinezi, potrivit comunicatului.

Separat, Ambasada Tokyo la Beijing a cerut cetăţenilor săi să se abţină să vorbească tare în japoneză.

Primarul oraşului Fukushima, Hiroshi Kohata, a declarat sâmbătă, într-o postare pe Facebook, că primăria a primit circa 200 de apeluri similare în două zile şi că şcoli, restaurante şi hoteluri locale au fost de asemenea vizate.

Pe reţelele sociale, internauţi chinezi au distribuit înregistrări video în care ei pot fi văzuţi în timp ce formează numere de telefon nipone.

În total, Japonia intenţionează să evacueze în Oceanul Pacific peste 1,3 milioane de metri cubi de apă tritiată (apă super grea) de la centrala Fukushima şi aceasta într-un mod extrem de gradual - până la începutul anilor 2050, potrivit calendarului actual.

Concentraţia de tritiu din apa provenită de la centrala nucleară din Fukushima, pe care Japonia a început să o deverseze în Oceanul Pacific joi dimineaţă, este mult mai mică decât limita prevăzută, a anunţat săptămâna aceasta Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

×
Subiecte în articol: China japonia apa radioactiva