x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SCANDAL ÎN SPANIA / Judecătorul Baltasar Garzon, acuzat de părtinire

SCANDAL ÎN SPANIA / Judecătorul Baltasar Garzon, acuzat de părtinire

de Mihaela Matachita    |    26 Feb 2009   •   00:00

Şeful dreptei spaniole, Mariano Rajoy, l-a acuzat de părtinire pe judecătorul de instrucţie Baltasar Garzon, care investighează o afacere de corupţie în Partidul Popular (PP, dreapta).



“Garzon trebuie să aplice legea şi nu face acest lucru. Credem că a depăşit legea şi că nu este imparţial”, a spus preşedintele PP într-un interviu televizat, citat de AFP. Magistratul spaniol “este socialist, a făcut parte din Partidul Socialist”, a adăugat Rajoy. Garzon “a fost la vânătoare cu ministrul” socialist al Justiţiei, Fernando Bermejo, a acuzat el.

DRAMĂ LA VĂNĂTOARE

AFP aminteşte că Bermejo, care este foarte contestat în magistratura spaniolă, a demisionat luni ca urmare a dezvăluirilor cotidianului de centru-dreapta El Mundo despre partida de vânătoare la care acesta a participat împreună cu Garzon.

Atacurile liderului conservator au survenit a doua zi după publicarea în mass-media a numelui trezorierului PP, Luis Barcena, drept persoana implicată în ancheta condusă de Garzon. Până în prezent, numai aleşi locali sau regionali din filialele de Madrid şi Valencia ale PP au fost implicaţi în această afacere al cărei punct de plecare a fost o presupusă reţea de corupţie cu întreprinzători apropiaţi ai dreptei.

Garzon întrebase miercuri Parchetul dacă trebuie să se desesizeze în profitul Tribunalului Suprem, după ce a primit un raport al Poliţiei care punea în cauză aleşi naţionali ai PP în această anchetă, ştiind că tribunalul său nu are competenţa de a urmări astfel de persoane. La rândul său, PP a repus plângere miercuri împotriva lui Garzon deoarece acesta “s-a dedat la acte judiciare în care ştia foarte bine că nu are competenţă”.

×
Subiecte în articol: externe garzon