300 de milioane de dolari au fost transferurile efectuate de Lloyds BTS pentru băncile iraniene
Băncile iraniene au transferat ilegal miliarde de dolari prin intermediul unor instituţii financiare din Statele Unite cu ajutorul grupului britanic Lloyds, iar autorităţile americane suspectează că o parte din fonduri au fost folosite pentru finanţarea programului nuclear iranian.
La doi ani de la începerea anchetei, autorităţile federale americane şi cele din statul New York au anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că un grup financiar puternic din Marea Britanie a acceptat să plătească suma de 350 de milioane de dolari în cadrul scandalului de proporţii în care au fost implicate sume uriaşe de bani provenite din Iran şi Sudan, scrie în ediţia electronică International Herald Tribune. Grupul britanic – Banca Lloyds BTS – a recunoscut că a ascuns informaţii ce ar fi putut duce la identificarea unor transferuri ilicite.
LLOYDS ŞI-A ŞTERS URMELE
Potrivit acordului încheiat cu anchetatorii, Lloyds BTS a intermediat transferuri în valoare de aproximativ 300 de milioane de dolari pentru băncile iraniene şi de 20 de milioane de dolari pentru instituţii financiare din Sudan către şi de la bănci din Statele Unite. În urma acordului cu autorităţile americane, responsabilii Lloyds BTS au acceptat să colaboreze cu anchetatorii federali americani, oferindu-le detalii complete, inclusiv înregistrări ale tranzacţiilor în care sunt implicate, pe de o parte, bănci americane şi, pe de altă parte, bănci iraniene. Investigatorii nu au dezvăluit deocamdată destinaţia fondurilor, urmele fiind şterse de instituţia financiară britanică, informează IHT, citând surse apropiate anchetei. Anchetatorii au descoperit că manualul de pregătire a angajaţilor Lloyds indică până şi modul în care pot fi ascunse tranzacţiile, a precizat procurorul districtului Manhattan, Robert Morgenthau. Se vehiculează ideea conform căreia grupul Lloyds BTS a ascuns sursa unor fonduri de miliarde de dolari care au tranzitat Statele Unite şi transferuri făcute de la bănci din Sudan, interzise, întocmai băncilor iraniene, în SUA.
NOUĂ BĂNCI AMERICANE
Potrivit IHT, citată de Mediafax, procurorii americani rulează în prezent o anchetă în care sunt implicate nouă bănci importante din Statele Unite care ar putea fi implicate în afaceri similare, însă numele acestor instituţii financiare nu au fost făcute publice. Surse citate de ziarul sus-amintit spun că o parte din banii rulaţi printr-o bancă americană a fost folosită pentru achiziţionarea unei cantităţi mari de tungsten, materie primă utilizată în fabricarea rachetelor cu rază lungă de acţiune. Robert Morgenthau, procuror districtual în Manhattan, a declarat presei că există supoziţii conform cărora alte fonduri au fost destinate finanţării programului nuclear pe care liderul de la Teheran, Mahmud Ahmadinejad, se ambiţionează să-l dezvolte.
NICI UN ACUZAT
Deocamdată nici un angajat şi nici o bancă nu vor fi acuzaţi până când nu vor fi obţinute dovezi că aceştia ştiau că respectivele sume erau destinate grupărilor teroriste sau pentru construirea de arme de distrugere în masă, scrie IHT. Autorităţile americane au confiscat în decembrie 2008 activele grupului Assa Corporation, o subsidiară a Bank Melli, cea mai mare bancă din Iran.
Citește pe Antena3.ro