x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SCANDALUL DE LA NAFTOGAZ / Raidul viza şi România

SCANDALUL DE LA NAFTOGAZ / Raidul viza şi România

de Sînziana Stancu    |    06 Mar 2009   •   00:00
SCANDALUL DE LA NAFTOGAZ / Raidul viza şi România

Un miliardar ucrainean a dezvăluit presei că raidul de miercuri al agenţilor de securitate la sediul companiei Naftogaz din Kiev viza şi o cantitate de gaz destinată României.



Dmitri Firtaş, care deţine 45% din acţiunile companiei RosUkrEnergo, aparţinând gigantului rus Gazprom şi care asigură aproximativ 80% din necesarul de gaz al Ucrainei, a declarat publicaţiei Moscow Times că raidul SBU (serviciile de securitate ucrainene) viza şi o cantitate de gaz destinată României, Ungariei şi Poloniei. RosUkrEnergo denunţase o presupusă “tranzacţie ilegală” făcută de Naftogaz, care a stat la baza raidului de miercuri din birourile sediului central al companiei de gaz ucrainene. Anchetatorii, însoţiţi de ofiţeri de Securitate înarmaţi şi cu cagule, au intrat în birourile companiei, căutând contractul original de livrare de gaz rusesc Ucrainei, încheiat în luna ianuarie între premierul ucrainean, Iulia Timoşenko şi cel rus, Vladimir Putin, după discuţii aprinse între Kiev şi Moscova ce au lăsat o parte a Europei în frig.

ALTĂ ÎNCERCARE
Scandalul raidurilor securităţii ucrainene pare însă departe de a fi încetat. Chiar ieri dimineaţă, anchetatorii ucraineni au încercat să percheziţioneze şi o filială a Naftogaz, Ukrtransgaz, compania operatoare a conductelor de gaz, tot din Kiev. Spre deosebire de ziua precedentă, ei nu au mai venit însoţiţi de agenţii speciali ai SBU, ci singuri. Însă tentativa lor a eşuat, deoarece anticipând asemenea raiduri, câţiva deputaţi ucraineni apropiaţi premierului Iulia Timoşenko erau deja “masaţi” pe culoarele din clădirea filialei Naftogaz, împiedicându-i pe anchetatori să facă vreo percheziţie sau să pună, măcar, piciorul în vreunul din birourile Ukrtransgaz. După o oră de aşteptare în holul filialei Naftogaz, ei au părăsit clădirea.

Ajunsă la cuţite cu preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko, căruia i-a fost alături în “Revoluţia Portocalie”, Iulia Timoşenko a denunţat “operaţiunea cinică” de la Naftogaz, despre care spune că a fost făcută la comanda lui Iuşcenko. Conflictul şi rivalitatea dintre premier şi preşedinte s-au iscat cu timpul, atât din motive politice, cât şi economice, Timoşenko creându-şi propriul partid şi având vederi liberale, spre deosebire de Iuşcenko, în ceea ce priveşte privatizarea sistemului energetic al ţării. Orice tentativă de liberalizare a acestui sistem, propusă de premier, a fost sistematic taxată de preşedinte ca fiind o adevărată “trădare” a intereselor economice ale Ucrainei.

PARALIZIE ŞI TEROARE
Aflată în Franţa, Timoşenko a declarat că raidul de la Naftogaz avea rolul de a paraliza activitatea companiei şi de a “teroriza populaţia” ucraineană, prin blocarea tuturor tranzacţiilor cu gaz. SBU susţine în continuare că anchetează “deturnarea a 6,3 miliarde de metri cubi de gaz, aparţinând unei companii private”, fără să o numească însă, în care sunt implicaţi inclusiv membri ai Guvernului de la Kiev. Timoşenko a precizat însă ieri că e vorba chiar de RosUkrEnergo, care era intermediar între Gazprom şi Naftogaz când s-a semnat noul contract între aceste companii, şi că este vorba despre 11 miliarde de metri cubi de gaz, nu de 6,3, care au fost achiziţionate şi livrate în depozitele Naftogaz.

×
Subiecte în articol: externe naftogaz