x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Schimb de generatii - Oameni noi pentru stanga din Ungaria

Schimb de generatii - Oameni noi pentru stanga din Ungaria

18 Oct 2004   •   00:00

Membrii Partidului socialist ungar (MSZP), aflat la putere, si-au ales sambata un nou lider, desavarsind schimbul de generatii la varf. Noul presedinte al partidului este actualul ministru al Culturii, Istvan Hiller, in varsta de doar 40 de ani.

IRINA CRISTEA

COLEGI. Premierul Ferenc Gyurcsany (foto dreapta), bucuros de victoria lui Istvan Hiller
El a fost ales de participantii la Congresul MSZP cu 396 de voturi pentru si 152 impotriva. Hiller ii succede in aceasta functie mult mai varstnicului Laszlo Kovacs, care a demisionat dupa infrangerea suferita de socialisti la alegerile europene din iunie si s-a "retras" la Bruxelles ca membru al viitoarei Comisii Europene.

NOUL VAL. Istvan Hiller face parte din "noul val" al socialistilor din Ungaria. El este un apropiat al premierului Ferenc Gyurcsany, pe care partidul l-a numit in august. Alegerea lui Hiller este, in opinia analistilor straini, un semn ca autoritatea lui Gyurcsany este pe cale sa se consolideze si ca schimbarea de generatii la varful MSZP este irevocabila. Au disparut din prim-plan atat Laszlo Kovacs, cat si fostul premier Peter Medgyessy - ambii fosti membri ai regimului comunist. "Acum putem vorbi despre o revolutie de catifea. Dar de maine trebuie sa muncim din greu", a spus proaspat-alesul presedinte, indemnandu-si colegii de partid sa formeze "o echipa profesionista, dar si cu fata umana". Premierul Gyurcsany le-a remintit colegilor ca Hiller este primul presedinte nascut dupa 1956, anul in care armata sovietica a reprimat o miscare populara la Budapesta.

IN CRESTERE

Pentru comentatorii unguri, schimbarea la varful Partidului Socialist este un semn ca Puterea de la Budapesta incepe sa se curete de personajele cu trecut comunist. "Marele handicap al liderilor care, iata, parasesc acum scena politica nu era atat trecutul lor comunist, cat mentalitatea inradacinata in anii ’80", apreciaza politologul Krisztian Szabados, citat de agentia France Presse. In prezent, sondajele situeaza socialistii cu 10% in urma principalului adversar, formatiunea de dreapta Fidesz, condusa de fostul premier Viktor Orban. Asta in conditiile in care imaginea partidului s-a imbunatatit dupa numirea lui Ferenc Gyurcsany in functia de sef al Guvernului.

×
Subiecte în articol: externe