x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Schimb de prizonieri între Kiev şi separatiştii proruşi

Schimb de prizonieri între Kiev şi separatiştii proruşi

26 Dec 2014   •   18:33
Schimb de prizonieri între Kiev şi separatiştii proruşi

Autorităţile ucrainene şi separatiştii proruşi au început vineri schimbul de prizonieri convenit în cadrul acordului încheiat miercuri la Minsk, relatează AFP, citată de Agerpres. Schimbul de prizonieri, care a început prin transferul simultan a grupuri de câte zece persoane în apropierea oraşului Kostiantinivka (45 km nord de Doneţk), ar urma să ducă la revenirea în teritoriile separatiste a 222 de rebeli şi la întoarcerea la Kiev a 150 de ucraineni.

Mai mulţi reprezentanţi ai OSCE au asistat la scenă, care s-a derulat pe un drum luminat doar de farurile câtorva maşini.

Rebelii proruşi din estul Ucrainei au anunţat joi că au ajuns la un acord cu Kievul, în cadrul negocierilor din ajun de la Minsk, în vederea iniţierii unui schimb de prizonieri în viitorul cel mai apropiat. Aşa-zisul 'preşedinte' al autoproclamatei Republici Populare Lugansk, Igor Plotniţki, a anunțat că există un acord pentru a schimba 225 de ucraineni deţinuţi de separatişti pe circa 150 de rebeli încarceraţi de autorităţile ucrainene.

Cinci ore au durat negocierile de miercuri de la Minsk dintre Kiev şi rebeli, cu participarea Rusiei şi OSCE, în vederea relansării procesului de pace în acest conflict armat, care a făcut peste 4.700 de morţi de la izbucnirea lui, în aprilie.

La finalul acestor negocieri, emisarii rebelilor au anunţat 'negocieri dificile', declarând de asemenea că nu a fost fixată nicio dată pentru o reuniune viitoare, în condiţiile în care iniţial a fost anunţat că negocierile vor dura inclusiv vineri.


×