x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ţările din G-8 se angajează în ce priveşte schimbul automat de informaţii fiscale

Ţările din G-8 se angajează în ce priveşte schimbul automat de informaţii fiscale

18 Iun 2013   •   19:35
Ţările din G-8 se angajează în ce priveşte schimbul automat de informaţii fiscale
Sursa foto: Alexei Nikolsky/EPA

Marile puteri din G-8 s-au angajat marţi să introducă schimbul automat de informaţii ''pentru a combate flagelul evaziunii fiscale'', angajament prevăzut într-o declaraţie dată publicităţii la summitul lor din Irlanda de Nord, informează agerpres.ro.

''Administraţiile fiscale din întreaga lume trebuie să procedeze la un schimb automat de informaţii pentru a combate flagelul evaziunii fiscale'', afirmă în declaraţie şefii de stat şi de guvern, cu puţin timp înainte de încheierea reuniunii lor.

Declaraţia este distinctă de comunicatul final, care va fi publicat ulterior şi în care vor fi detaliate angajamentele ţărilor din G-8 (SUA, Rusia, Canada, Germania, Marea Britanie, Japonia, Franţa şi Italia).

''Societăţile trebuie să ştie cine le deţine cu adevărat, şi administraţiile fiscale şi autorităţile însărcinate cu impunerea respectării legii trebuie să fie în măsură să obţină aceste informaţii uşor'', au declarat, de asemenea, liderii din G-8.

Este vorba de atacarea problemei societăţilor-paravan şi a altor trusturi care permit disimularea beneficiarilor reali ai plasamentelor offshore.

Potrivit G-8, ''statele trebuie să modifice reglementările care le permit întreprinderilor să-şi transfere beneficiile dintr-o ţară în alta pentru a scăpa de impozit şi multinaţionalele trebuie să informeze autorităţile fiscale ce taxe plătesc şi unde le plătesc''.

Dorinţa de transparenţă trebuie să se aplice îndeosebi sectorului industriilor extractive (grupuri petroliere sau miniere). Aceste întreprinderi ''trebuie să facă publice sumele pe care ele le varsă guvernului şi guvernele trebuie să-şi publice veniturile care provin de la aceste societăţi''.

''Combaterea evaziunii fiscale, printr-o mai mare transparenţă în acest domeniu, este ceea ce noi urmărim în SUA, şi suntem de acord cu premierul britanic David Cameron că putem acţiona împreună la nivel multilateral pentru promovarea unor demersuri care permit atingerea acestor obiective'', declara, potrivit AP, Ben Rhodes, consilierul adjunct pentru securitate naţională al preşedintelui american, Barack Obama.

Militanţii pentru o mai mare transparenţă fiscală au făcut apel la G-8 să se asigure că de aceste reforme beneficiază şi cele mai sărace ţări din Africa, America de Sud şi Asia, precizează AP. 

×
Subiecte în articol: liderii g8 summit g8 informaţii fiscale