x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Schimbare majoră la Kiev. Volodimir Zelenski spune că NATO nu vrea să primească Ucraina. Acuză statele occidentale pentru neimplicare

Schimbare majoră la Kiev. Volodimir Zelenski spune că NATO nu vrea să primească Ucraina. Acuză statele occidentale pentru neimplicare

de Giulia Anghel    |    08 Mar 2022   •   13:56
Schimbare majoră la Kiev. Volodimir Zelenski spune că NATO nu vrea să primească Ucraina. Acuză statele occidentale pentru neimplicare
Sursa foto: Președinția Ucrainei

Președintele Volodimir Zelenski spune că NATo nu este pregătit să accepte Ucraina și îl invită pe Vladimir Putin la dialog. În același timp, el precizează că țara pe care o conduce nu va capitula. Acesta acuză și statele occidentale că nu au vrut să se implice în conflict.

"Sunt pregătit pentru dialog, dar nu suntem pregătiți pentru capitulare. În ceea ce privește intrarea în NATO, mi-am pierdut interesul după ce mi-am dat seama că NATO nu este pregătită să accepte Ucraina", a spus Zelenski, într-un interviu pentru ABC News.

President Zelenskyy's exclusive interview with David Muir: ABC News

El a mai precizat că țara pe care o conduce nu „cerșește ceva în genunchi și nu vom fi o astfel de țară, eu nu vreau să fiu un astfel de președinte”.

Despre pretențiile Rusiei privind regiunile separatiste Donețk și Lugansk, acesta spune că este dispus la dialog. 

"Vorbesc despre garanții de securitate. Cred că putem discuta punctele privind teritoriile ocupate temporar și republicile nerecunoscute, care nu sunt recunoscute de nimeni, cu excepția Federației Ruse, și să găsim un compromis. Ceea ce ar trebui făcut este ca Putin să înceapă să vorbească, în loc să trăiască într-un balon informativ fără oxigen", a spus Zelenski.

Șeful statului ucrainean aduce în discuție însă și problema oamenilor care trăiesc în aceste teritorii și vor să locuiască în Ucraina. 

Totodată, Zelenski acuză statele occidentale că nu au vrut să se implice în conflictul militar și le consideră la  fel de vinovate ca rușii. 

„În timp ce rușii sunt de vină pentru crime, responsabilitatea este împărțită de cei care timp de 13 zile, în birourile lor vestice, nu au putut să aprobe o decizie evident necesară, care nu ne-au salvat orașele de aceste bombe și rachete, deși puteau!

Dacă lumea e dată la o parte, ea se pierde. Pentru totdeauna. Pentru că există valori necondiționate. Pentru toți la fel. Asta e viața în primul rând. Dreptul la viață pentru toți. Exact pentru ce luptăm în Ucraina. Exact de ce vor acești invadatori slabi să ne priveze. Exact ce ar trebui să protejeze lumea", scrie The Kyv Independent, pe Twitter.

Zelenski acuză și Crucea Roșie că nu a vrut să-și pună însemnele pe autovehiculele umanitare ucrainene.

„Comitetul Internațional al Crucii Roșii ne interzice să folosim emblema lor pe mașinile misiunii umanitare. Este foarte revelator. Unii oameni influenți ar prefera să „tragă o linie” Ucrainei”.

 

 

 

×
Subiecte în articol: zelenski ucraina Rusia nato