x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Se schimbă regulile de admitere la liceu. Care sunt noile condiții și de când se aplică

Se schimbă regulile de admitere la liceu. Care sunt noile condiții și de când se aplică

de Redacția Jurnalul    |    15 Iun 2023   •   13:00
Se schimbă regulile de admitere la liceu. Care sunt noile condiții și de când se aplică
Sursa foto: LuckyBusiness/Getty Images/iStockphoto

Absolvenții claselor a VIII-a vor trebui să respecte alte reguli pentru admiterea la liceu.

Astfel că mediile din clasele gimnaziale nu vor mai conta pentru admiterea la liceu, așa cum se întâmplă în prezent, ținându-se cont exclusiv de notele de la evaluarea națională susținută la sfârșitul clasei a VIII-a, potrivit unui ordin al fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu din 2022. 

"Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial o reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională", scrie avocatnet.ro.

În textul ordinului nu se mai precizează nimic despre media generală din gimnaziu.

Măsura va fi aplicată începând cu admiterea în învățământul liceal din anul școlar 2023-2024.

În prezent, media de admitere pe baza căreia se face înscrierea în clasa a 9-a de liceu se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care reprezintă 80%, și media generală de absolvire a claselor V - VIII, care reprezintă 20% în calculul mediei de admitere.

Totodată, la evaluarea națională vor fi vizate ariile curriculare de la limba și literatura română și matematică iar evaluarea se organizează conform unei metodologii ce va trebui aprobată de Ministerul Educației.

Metodologia-cadru de organizare şi desfășurare a admiterii în liceu va fi elaborată de ME şi dată publicității, pentru fiecare generație, cel mai târziu la începutul clasei a-VIII-a.

 

×
Subiecte în articol: elevi admitere liceu