x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scrisoarea celor opt: Imigranţii afectează excelenţa

Scrisoarea celor opt: Imigranţii afectează excelenţa

de Sînziana Stancu    |    07 Oct 2010   •   00:00

Mai mulţi laureaţi ai Premiilor Nobel sunt de părere că imigraţia ameninţă excelenţa ştiinţifică britanică.



Cota de imigranţi din afara UE impusă de noul guvern britanic reprezintă o ameninţare la adresa excelenţei ţării în domeniul ştiinţific, avertizează într-o scrisoare, publicată astăzi (joi - n.r.) în The Times, opt dintre cei 11 oameni de ştiinţă britanici sau care muncesc în Marea Britanie şi deţin Premiul Nobel, relatează AFP. Între semnatarii scrisorii figurează şi cei doi laureaţi ai Premiului Nobel pentru Fizică din 2010, olandezul de origine rusă Andre Geim şi ruso-britanicul Konstantin Novoselov.

Ei sunt de părere că noua politică în domeniul imigraţiei "va ameninţa capacitatea de a recruta tinere talente sclipitoare, dar şi oameni de ştiinţă distinşi, în universităţile şi industriile" britanice.

"Guvernul a apreciat ca oportun să permită o excepţie pentru fotbaliştii din Premier League. Acest lucru ilustează deplin priorităţile noastre ca ţară, dacă nu ne putem permite aceeaşi recunoaştere faţă de elita oamenilor noştri de ştiinţă şi inginerilor noştri", continuă semnatarii scrisorii, care figurează printre cei 11 britanici sau cercetători care locuiesc în Marea Britanie care au obţinut un Premiu Nobel în domeniul ştiinţei, din 1996 şi până în prezent. De partea lor se află şi ministrul liberal-democrat pentru Comerţ şi Întreprinderi, Vince Cable, care a declarat recent că noua plitică "produce mult rău societăţilor britanice".

Londra a stabilit în iunie o cotă de 24.100 de vize de muncă ce vor fi acordate în acest an cetăţenilor provenind din alte ţări decât din UE.

×
Subiecte în articol: externe