x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scurtarea cozii la Consulatul din Roma

Scurtarea cozii la Consulatul din Roma

de Anca Alexe    |    Oana Vataselu    |    12 Sep 2005   •   00:00
Scurtarea cozii la Consulatul din Roma

La sectia consulara a Ambasadei Romaniei de la Roma se prezinta zilnic intre 250 si 300 de persoane. Romanii care au treaba la consulat s-au plans de cozile prea mari si de faptul ca solutionarea cererilor dureaza foarte mult.

Numeroasele plangeri ale romanilor aflati pe teritoriul Romei i-au determinat pe reprezentantii sectiei consulare sa ia masuri, informeaza Agentia Romanian Global News. Dupa introducerea sistemului de servicii prin corespondenta si a mesajelor electronice, acestia au hotarat ca imigrantii sa dea sugestii si pentru activitatea consulatului. "Daca dumneavoastra, beneficiarii acestor servicii, aveti idei (aplicabile) care sa ne ajute in imbunatatirea activitatii noastre, suntem gata sa le analizam si sa le punem in practica", este mesajul transmis imigrantilor romani de catre consulul general, Cornel Visoiu.

PROMPTITUDINE. Pana acum insa nu au venit sugestii din partea conationalilor nostri. Cele mai multe nemultumiri vizeaza durata programului la consulat si promptitudinea angajatilor.

Potrivit sefului sectiei consulare, timpul mediu de satisfacere a unei cereri nu este usor de calculat. Sunt cereri care se solutioneaza in aceeasi zi, dar si cereri trimise in tara, documentele intorcandu-se dupa doua-trei luni. Sunt persoane care completeaza corect formularele si care prezinta documentatia completa si sunt persoane care inteleg mai greu ce trebuie prezentat si de ce.

"Mobilizand intreg personalul, reusim sa solutionam cererile a 60 de persoane pe ora. Eforturile sunt enorm de mari si de o parte, si de cealalta, avand in vedere ca spatiul de asteptare nu este foarte generos", adauga Visoiu.

PROGRESE. Parerile sunt impartite. "Sunt vreo trei saptamani de cand incerc sa dau de cineva la consulatul din Roma. Nimeni nu raspunde sau e ocupat tot timpul. Am trimis si fax, si e-mail, nimic, nici un raspuns. Cum e posibil ca intr-o institutie de natura Ambasadei Romaniei nici un telefon sa nu functioneze?", se plange Eugen, un roman stabilit la Roma. Explicatia sefului sectiei consulare apare imediat. "Programul de lucru cu publicul la Roma este de luni pana vineri, intre orele 9:00-13:00, fara programare, in limita a 250 persoane pe zi. E bine sa te inscrii pana la ora 12:00." Altii sunt multumiti de noua activitate a consulatului. "Fata de anul trecut, consulatul si-a mai imbunatatit activitatea. A facut progrese. Chiar daca programul este scurt, ai cele mai mari sanse sa-ti rezolvi problema chiar in ziua respectiva."

PROGRAMARI LA CONSULAT. Conducerea sectiei nu crede in sistemul programarilor la consulat. "Acest sistem a fost experimentat si s-a dovedit ineficace din multe motive. Cel putin o persoana este imobilizata pentru programari si s-a dovedit ca este putin. In afara celor programati, zilnic, se prezentau in fata portii alte cateva zeci de persoane fara programare", mai spune consulul general. Multe dintre ele veneau de la distante destul de mari in sistemul programarilor la consulat. Uneori se ajungea la nerespectarea programarii si la discutii interminabile. Mai ales cu anumite categorii de persoane, neobisnuite cu ordinea.

In opinia diplomatului roman, intarzierea e cauzata in special de lipsa de informare a solicitantilor de servicii consulare. Erau persoane care se deplasau doar pentru o informatie.

DOTARI
Dupa introducerea sistemelor de corespondenta si mesagerie, noul sediu al sectiei consulare a fost dotat cu instalatii moderne, inclusiv de telefonie. La numerele 0039.06.51531155, 0039.06.51965266, 0039 06.51965268 raspunde in permanenta un robot care ofera raspunsuri la principalele intrebari adresate sectiei consulare. Este suficient sa se respecte instructiunile acestuia. Rubrica "informatii consulare: servicii prin corespondenta" se bucura deja de o apreciere deosebita in randul celor care au apelat la ea.
×
Subiecte în articol: diaspora persoane consulare