Americanii incearca sa le "vanda" partenerilor europeni proiectul amplasarii unui scut antiracheta care sa impiedice eventuale atacuri venind dinspre Orientul Mijlociu. Desi sistemul ar putea fi operational inca din 2011, AFP comenteaza ca europenii nu se lasa convinsi atat de usor.
Despre "scutul antiracheta" dorit de SUA s-a scris mult in ultimii ani. Abia zilele trecute Pentagonul a confirmat ca este in tratative cu anumiti parteneri europeni pe care i-ar putea cointeresa in acest proiect, dar a dat asigurari ca nu s-a luat inca nici o decizie cu privire la tarile unde ar fi amplasat sistemul. SCEPTICI. Presa din SUA a vehiculat intens numele Poloniei si al Cehiei, dar expertii citati de AFP spun ca in calea negocierilor exista probleme serioase. "Exista o diferenta de perceptie. Americanii vor sa se simta aparati in fata unui atac cu racheta initiat din Coreea de Nord sau Iran. In schimb, Europa nu crede ca exista cu adevarat o astfel de amenintare", este de parere Andrew Brookes, analist in cadrul Institutului de Studii Strategice din Londra. Brookes mai spune ca scenariul americanilor pare desprins din "Razboiul Stelelor" si ca este o fantezie de care americanii se agata din anii â80. NATO TACE. Chestionati cu privire la proiectul scutului, responsabilii NATO au refuzat sa faca vreun comentariu oficial pe aceasta controversata tema. "SUA au luat de multi ani decizia politica de a desfasura un sistem antiracheta. Europa nu a sesizat inca aceasta dezbatere", au declarat, pentru AFP, surse din cadrul Aliantei.
Citește pe Antena3.ro
|
OPINIE
"Exista o diferenta de perceptie. Americanii vor sa se simta aparati in fata unui atac cu racheta initiat din Coreea de Nord sau Iran. In schimb, Europa nu crede ca exista cu adevarat o astfel de amenintare. Pentru europeni scenariul seamana mai degraba cu o fantezie demna de «Razboiul Stelelor»" Andrew Brookes analist al Institutului de Studii Strategice din Londra |