x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scutul, criticat în Est

Scutul, criticat în Est

de Anca Aldea    |    08 Feb 2010   •   00:00
Scutul, criticat în Est
Sursa foto: Mikhail Klimentyev/Ria Novosti/Reuters

Abia ce România a anunţat că va accepta pe teritoriul său rachete de interceptare în cadrul scutului antirachetă propus de americani pentru Polonia şi Cehia - şi aspru criticat de Rusia, liderul Partidului Comunist de la Chişinău, fostul preşedinte al republicii, Vladimir Voronin, a declarat că autorităţile române ar putea să transforme Republica Moldova într-o linie de front.

Comuniştii moldoveni au solicitat chiar Executivului de la Chişinău să elaboreze o notă de protest la adresa Bucureştiului, subliniind că este inadmisibilă amplasarea unor elemente ale scutului american antirachetă pe teritoriul României.

Fostul preşedinte moldovean a vorbit şi despre faptul că noul regim moldovean are legături "cu mafioţii, escrocii şi infractorii" şi intenţionează "să unească ţara cu România". Însă... Voronin are antecedente în astfel de declaraţii.

NEMULŢUMIRE LA MOSCOVA
Reacţiile Rusiei nu s-au lăsat aşteptate până în ultima zi a săptămânii. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri că Moscova este îngrijorată cu privire la decizia României şi cere clarificări Uniunii Europene şi Statelor Unite, dar nu şi Bucureştiului. Potrivit presei ruse, analiştii militari ruşi nu sunt îngrijoraţi cu privire la interceptoarele din România (deoarece ele pot ţinti rachete cu rază medie şi scurtă). "De ce Statele Unite au luat această decizie fără să consulte Rusia?", se întreabă Serghei Rogov, directorul Institutului de Studii Americane din Moscova, citat de Ria Novosti.

Ruşii susţin că decizia anunţată de Bucureşti are, în culise, o serie de argumente politice şi economice. Aflat la München, la Conferinţa privind securitatea, Serghei Lavrov a mai spus că Rusia va cere ca armele nucleare să fie păstrate pe teritoriul ţărilor cărora le aparţin. "Este imposibil să vorbeşti serios despre reducerea capacităţilor nucleare când o putere nucleară acţionează pentru a instala sisteme protectoare împotriva unor lansatoare de focoase nucleare deţinute de alte ţări", a completat Ivanov.

Coincidenţă sau nu, sâmbătă, Rusia şi-a lansat noua doctrină militară. Documentul arată între altele că sistemul de apărare antirachetă al SUA reprezintă o ameninţare majoră la adresa Rusiei deoarece "subminează stabilitatea globală şi violează echilibrul actual al forţelor nucleare".

×
Subiecte în articol: externe Rusia sua scut antiracheta