x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Se prefigurează un absenteism record la alegerile prezidenţiale de sâmbătă din Afganistan

Se prefigurează un absenteism record la alegerile prezidenţiale de sâmbătă din Afganistan

29 Sep 2019   •   15:30
Se prefigurează un absenteism record la alegerile prezidenţiale de sâmbătă din Afganistan

Alegerile prezidenţiale desfăşurate sâmbătă în Afganistan se anunţă marcate de un absenteism record, comisia electorală comunicând duminică dimineaţa că, potrivit datelor disponibile pentru jumătate din secţiile de vot, doar puţin peste 10% dintre electori şi-au exprimat opţiunile, transmite AFP.

Din cei aproximativ 9,6 milioane de afgani chemaţi la urne, doar 1,05 milioane s-au prezentat, conform cifrelor comunicate de la 2.597 secţii de vot din totalul de 4.905, a indicat comisia electorală.

Din cei 18 candidaţi, favoriţi sunt actualul preşedinte Ashraf Ghani şi şeful guvernului, Abdullah Abdullah.

Participarea ar putea fi cea mai scăzută din cele patru alegeri prezidenţiale organizate începând din 2004, până acum cea mai coborâtă, de 38%, fiind consemnată în primul tur al scrutinului din 2009.

Teama de atacuri, dar şi de fraude, au jucat în rol în acest absenteism, conform numeroaselor mărturii culese de la cetăţeni înaintea alegerilor.

Ministrul de interne Massud Andarabi a comunicat sâmbătă seara un bilanţ de 5 poliţişti ucişi şi 37 de civili răniţi în diferite atacuri atribuite talibanilor.

Talibanii avertizaseră populaţia să nu meargă la vot, anunţând că mujahedinii lor vor ataca 'birourile şi centrele de vot ale acestui spectacol'.

Mulţi alegători au preferat să nu se prezinte la urne după ce au pierdut orice speranţă că elitele le vor îmbunătăţi condiţiile de viaţă, într-o ţară unde 55% din populaţie trăia cu mai puţin de doi dolari pe zi în 2017.

Rezultatele preliminare ale scrutinului de sâmbătă vor fi anunţate pe 19 octombrie, iar cele definitive pe 9 noiembrie, după care un eventual al doilea tur între primii doi candidaţi va avea loc în termen de două săptămâni.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: afganistan alegeri prezidentiale