x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sechestrată vreme de 18 ani

Sechestrată vreme de 18 ani

de Irina Cristea    |    28 Aug 2009   •   00:00
Sechestrată vreme de 18 ani
Sursa foto: /Reuters

"O Natascha de SUA”: Sechestrată vreme de 18 ani





Deznodământ fericit dar, în acelaşi timp, şocant într-un caz de dispariţie raportat în SUA acum 18 ani. Jaycee Lee Dugard, răpită la vârsta de 11 ani, a fost găsită după ce şi-a petrecut adolescenţa şi prima tinereţe în captivitate, ascunsă de maniacul care a înhăţat-o de pe stradă. În ultimii 18 ani, fata a trăit în curtea casei răpitorului căruia i-a făcut şi doi copii. Totul cu buna ştiinţă a soţiei sale.

Un caz de răpire în care se combină cele mai sordide amănunte din povestea Natascha Kampusch şi din cea a lui Elisabeth Fritzl a ieşit la iveală în America. Răpită când avea 11 ani, sub privirea înmărmurită a tatălui său vitreg, Jaycee Lee Dugard a fost găsită de autorităţi în urma unei operaţiuni desfăşurate sub semnul hazardului. Bucuria de a o fi găsit în viaţă pe Jaycee Lee a fost însă umbrită de amănuntele sordide ale poveştii de groază pe care fata a trăit-o în ultimii 18 ani: a făcut doi copii cu răpitorul ei, născând prima oară la doar 14 ani, a trăit într-un adăpost din cutii şi corturi contruit în spatele casei maniacului, n-a fost dusă niciodată la doctor sau la şcoală şi de acelaşi "tratament" au avut parte şi fetiţele sale, acum în vârstă de 15 şi 11 ani.

DOI MONŞTRI
Spre deosebire de austriaca Natascha Kampusch, răpită la vârsta de 10 ani şi ţinută captivă 16 ani, sau de Elisabeth Fritz, tot din Austria, încarcerată în pivniţă de tatăl ei, Jaycee Lee a avut doi "gardieni: pe Phillip Garrido, fost condamnat pentru delicte sexuale, şi pe soţia lui, Nancy. Ambii se află în închisoare, unde bărbatul este acuzat de plănuirea şi comiterea răpirii, de viol şi de acte obscene asupra unui minor iar nevasta sa, de plănuire şi comitere a răpirii. Din închisoare, Garrido a dat o declaraţie telefonică presei, spunând că este foarte fericit că adevărul a ieşit la iveală şi că ceea ce pare acum o poveste de groază se va dovedi, în curând, o poveste de dragoste cutremurătoare.
HAZARD SAU PREMEDITARE?
Poliţia a dat din întâmplare de urma fetei dispărute. Doi agenţi l-au văzut pe Phillip Garrido împărţind fluturaşi cu caracter religios în campusul universităţii Berkley din California. Ceva din comportamentul bărbatului li s-a părut suspect. L-au verificat şi au aflat că a fost condamnat pentru răpire şi viol, în 1971. Fusese eliberat condiţionat şi primea constant vizite din partea unui ofiţer de supraveghere care se asigura că fostul deţinut respectă condiţiile ce i s-au pus la eliberare. După verificări, Poliţia i-a cerut lui Garrido să se prezinte la sediu pentru o discuţie cu ofiţerul de supraveghere. Bărbatul s-a conformat şi a apărut alături de fetiţe şi de o tânără pe care a prezentat-o drept soţia lui, Alissa. Pentru că, la niciuna dintre întrevederile lui Garrido, poliţistul care îl monitoriza n-o mai văzuse pe acea femeie sub 30 de ani, autorităţile au luat-o la întrebări iar fata a profitat de ocazie pentru a-şi spune adevărata identitate.

DE CE N-A EVADAT?
Deşi au satisfacţia rezolvării unui caz vechi de 18 ani, autorităţile recunosc că întreaga poveste ridică serioase semne de întrebare. Poliţiştii care vizitau din când în când domiciliul familiei Garrido n-au observat adăpostul improvizat din cureta casei. Era atât de bine camuflat, încânt trebuia să ştii precis că e acolo ca să îl poţi găsi, se scuză ei. Este ciudat şi că, de atâţia ani, vecinii n-au bănuit nimic. O femeie de pe aceeaşi stradă susţine însă că a văzut copii jucându-se într-o zi în curte şi intrând în cort, dar bărbatul ei n-a lăsat-o să alerteze poliţia. Ciudat este şi faptul că Jaycee Lee nu a avut nicio tentativă de a evada şi că Garrido practic le-a servit-o (sau s-a servit) pe tavă poliţiştilor, apărând cu ea la secţie. Autorităţile speră să desluşeacă toate iţele acestui caz cât mai curând.

×