x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Secretarul general al NATO, aşteptat joi în Ucraina în contextul creşterii tensiunilor la graniţa cu Rusia

Secretarul general al NATO, aşteptat joi în Ucraina în contextul creşterii tensiunilor la graniţa cu Rusia

de Agerpres    |    06 Aug 2014   •   17:35
Secretarul general al NATO, aşteptat joi în Ucraina în contextul creşterii tensiunilor la graniţa cu Rusia

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, este aşteptat joi în Ucraina, în contextul unei noi creşteri a tensiunilor privind prezenţa rusă la frontiera ucraineană, a anunţat miercuri Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev.

Vizita, care are loc la invitaţia preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, are îndeosebi ca scop să pregătească o reuniune a unei comisii cu participarea Alianţei nord-atlantice şi a Kievului, care nu este membră a organizaţiei militare, a menţionat ministerul pe contul său de Twitter.

Miercuri, o purtătoare de cuvânt a NATO a subliniat că numărul militarilor ruşi de la frontiera ucraineană a crescut de la 12.000 la jumătatea lunii iulie la 20.000, ceea ce creează o "situaţie periculoasă", iar NATO se teme ca Rusia să nu folosească "pretextul unei misiuni umanitare sau de menţinere a păcii pentru a trimite soldaţi în estul Ucrainei".

Acuzată de Occident că le furnizează arme separatiştilor din estul ucrainean, Rusia a lansat luni manevre militare în apropiere de frontieră. Exerciţiile, la care iau parte circa 100 de avioane de luptă, au fost denunţate de către Kiev şi Washington ca fiind "provocări".

În weekend, Anders Fogh Rasmussen a vorbit pe un ton dur de "agresiunea rusă" din Ucraina, care justifică potrivit lui "pregătirea de noi planuri de apărare". 

×
Subiecte în articol: anders fogh rasmussen nato Rusia