x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șeful mercenarilor „Wagner” distruge propaganda de la Moscova

Șeful mercenarilor „Wagner” distruge propaganda de la Moscova

de Şerban Mihăilă    |    25 Mai 2023   •   07:00
Șeful mercenarilor „Wagner” distruge propaganda de la Moscova

Imprevizibilul lider al grupării „Wagner”, controversatul Evgheni Prigojin, a avut nevoie de un singur interviu pentru a distruge realitatea paralelă creată în ultimele luni pentru cei de acasă, cu eforturi supraomenești, de către propaganda de la Kremlin. Rușii au aflat, astfel, că au pierdut cel puțin 20.000 de soldați doar în bătălia inutilă pentru Bahmut, că armata lui Putin a ucis numeroși civili, iar forțele Kievului, întărite de armele occidentale, sunt capabile să dea afară contingentele Rusiei din sudul și estul Ucrainei, inclusiv din Crimeea.

Prigojin susține că gruparea sa a pierdut peste 20.000 de mercenari în bătălia de nouă luni pentru Bahmut, oraș din estul Ucrainei, lipsit de o importanță strategică deosebită. 

Într-un interviu publicat marți târziu, acordat lui Konstantin Dolgov, un cunoscut analist politic pro-Kremlin, Prigojin a mărturisit că aproximativ 20% dintre cei 50.000 de condamnați ruși, pe care i-a recrutat pentru a lupta în războiul din Ucraina, au murit la Bahmut.

Cifra contrazice puternic afirmațiile propagandei de la Moscova, care susține că a pierdut puțin peste 6.000 de soldați pe toată durata conflictului militar din Ucraina, și este mult mai mare decât estimarea oficială a pierderilor sovietice - de 15.000 de oameni – din timpul războiul din Afganistan, derulat între 1979 și 1989. 

De altfel, dezvăluirile lui Prigojin, din interviul citat de AP, confirmă estimările anterioare ale analiștilor occidentali, care consideră că numai cele nouă luni ale luptelor din Bahmut i-au costat pe ruși viețile a zeci de mii de soldați, inclusiv cele ale condamnaților recrutați din închisorile Rusiei, care, se pare, nu au primit suficientă pregătire înainte de a fi trimiși pe front.

Obiectivul Kremlinului se întoarce contra rușilor

Obiectivul invaziei Rusiei, acela de a „demilitariza” Ucraina, s-a întors împotriva sa, deoarece armata Kievului a devenit mai puternică, în urma furnizării de arme occidentale și a antrenamentelor de care a beneficiat din partea aliaților săi vestici, a mai spus Primakov.

Mai mult, el a avertizat că, având în vedere sprijinul continuu al Occidentului, este posibil ca anticipata contraofensivă a forțelor ucrainene din următoarele săptămâni să împingă afară forțele rusești, atât din sudul și estul Ucrainei, cât și din Crimeea anexată.

„Un scenariu pesimist: ucrainenilor li se dau rachete, își pregătesc trupele, bineînțeles că își vor continua ofensiva și vor încerca să contraatace.”, a spus șeful grupării „Wagner”. 

„Vor ataca Crimeea, vor încerca să arunce în aer podul din Crimeea către Rusia continentală și să taie liniile noastre de aprovizionare. Prin urmare, trebuie să ne pregătim pentru un război dur.”, a mai avertizat el.

Nu în ultimul rând, Prigojin a mai recunoscut că forțele Kremlinului au ucis civili în timpul războiului, lucru pe care Moscova l-a negat până acum cu vehemență, în mod repetat.

De-a lungul timpului, Prigojin și-a dezvoltat gustul pentru atacurile publice la adresa conducerii militare de la Moscova, miniștrilor și generalilor, birocraților și oamenilor de afaceri - adică a tuturor, în afară de președintele Vladimir Putin însuși. 

În videoclipuri deseori bizare, el i-a acuzat pe aceștia că i-au lăsat oamenii fără muniție. Mai mult, Prigojin a declarat că trupele regulate rusești au în componență „lași incompetenți”.

Liderul „Wagner” afirmase, încă de sâmbătă, că mercenarii săi au capturat Bahmut după „224 de zile de lupte”. Ucraina a negat anunțul lui Prigojin și a insistat că Bahmut nu numai că nu a căzut, dar este flancat acum de forțele Kievului, care au recâștigat teren în ultimele zile în jurul orașului, în urma unor contraatacuri.

×