x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şeful Bisericii Catolice a Irlandei a DEMISIONAT. Cardinalul Brady a fost criticat de victimele pedofililor

Şeful Bisericii Catolice a Irlandei a DEMISIONAT. Cardinalul Brady a fost criticat de victimele pedofililor

16 Aug 2014   •   11:12
 Şeful Bisericii Catolice a Irlandei a DEMISIONAT. Cardinalul Brady a fost criticat de victimele pedofililor

Cardinalul Sean Brady, şeful Bisericii Catolice a Irlandei, a anunţat vineri că şi-a prezentat demisia Papei Francisc cu prilejul celei de a 75-a aniversări, relatează AFP. 

Arhiepiscopul de Armagh a fost criticat în trecut de asociaţiile victimelor abuzurilor pedofililor, care l-au acuzat că a acoperit infracţiuni sexuale ale unor preoţi sau responsabili religioşi din dioceza sa.

'Luna trecută i-am prezentat demisia Papei Francisc în conformitate cu exigenţele dreptului canonic', a indicat el într-un comunicat. 'Am făcut acest lucru întrucât mîine (sâmbătă - n.r.) voi aniversa 75 de ani', a adăugat el

Conform uzanţelor Vaticanului, episcopii îşi depun demisia la 75 de ani, iar data intrării în vigoare a acestei demisii este decisă de Papă.

Cardinalul a prezentat scuze publice în mai 2012 pentru că nu a informat poliţia despre abuzurile sexuale comise de un preot pedofil din dioceza sa în anii 70.

Marie Kane, victimă a unui abuz sexual comis de un cleric, s-a declarat dezamăgită că şeful Bisericii Catolice a Irlandei nu a demisionat mai devreme. 'Ar fi trebuit să o facă de multă vreme, nu doar pentru că împlineşte 75 de ani', a declarat ea pentru postul RTE.

În 2006, Sean Brady a devenit primul primat catolic al Irlandei care a avut o întâlnire cu liderul protestant Ian Paisley, în cadrul convorbirilor privind procesul de pace în provincia britanică Ulster. Papa Benedict al XVI-lea l-a numit pe Sean Brady în Colegiul cardinalilor anul viitor.

În ianuarie 2013 papa Benedict al XVI-lea l-a desemnat pe Eamon Martin să-i succeadă lui Sean Brady în funcţia de arhiepiscop de Armagh atunci când acesta va demisiona. Sean Brady a precizat că Eamon Martin îşi va prelua atribuţiile 'imediat ce papa Francisc va accepta demisia mea. (Agerpres)

[foto: wikipedia]



×