x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şeful Ligii Arabe, Amr Moussa, s-a dus în Piaţa Tahrir

Şeful Ligii Arabe, Amr Moussa, s-a dus în Piaţa Tahrir

de Marina Constantinoiu    |    04 Feb 2011   •   15:20

Egipteanul Amr Moussa, şeful Ligii Arabe, s-a dus vineri în Piaţa Tahrir din Cairo, epicentrul mişcării de protest fără precedent contra regimului politic al preşedintelui Hosni Mubarak, pentru a ajuta la "calmarea” spiritele, a anunţat biroul său, citat de AFP.

Secretarul general al organizaţiei panarabe, foarte popular în ţara sa, nu a exclus, vineri, o eventuală candidatură la Preşedinţia Egiptului, după plecarea de la putere a lui Mubarak, apreciind, totodată, că acesta din urmă ar trebui să rămână la putere "până la sfârşitul lunii august”, care este, de fapt, sfârşitul mandatului său actual.

"Nu cred că va pleca. Cred că va rămâne până la sfârşitul lui august”, a declarat Moussa, care a fost şi ministru al Afacerilor Externe în Egipt.

Mubarak, a cărui plecare de la putere este solicitată de zeci de mii de manifestanţi care protestează din 25 ianuarie, zilnic, în cele mai importante oraşe ale ţării, a promis că nu va mai candida la viitoarele alegeri prevăzute pentru luna septembrie. La rândul său, fiul lui Mubarak, Gamal, în vârstă de 47 de ani, considerat de câţiva ani drept posibilul succesor al tatălui său, a anunţat că nu va candida nici el la alegerile din septembrie.

Moussa a mai afirmat că este gata să joace un rol în tranziţia din Egipt. Întrebat în legătură cu o eventuală candidatură la prezidenţiale, el a răspuns: "De ce să pun nu?”. El nu a respins nici posibilitatea de a intra într-un eventual Guvern de tranziţie şi a subliniat că este nevoie de consens naţional. "Nu putem ignora forţele politice, inclusiv Fraţii Musulmani”, principala mişcare de opoziţie din ţară. Moussa apreciază că "vineri va fi decisivă” pentru Egipt, unde noi manifestaţii au loc la chemarea unei noi mişcări de contestare care speră să facă din această zi una a plecării lui Mubarak de la putere, după 10 zile de proteste şi de violenţe.

×