x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Seism de 8,7 grade Richter - Cutremur devastator in Indonezia

Seism de 8,7 grade Richter - Cutremur devastator in Indonezia

29 Mar 2005   •   00:00

Un puternic seism, produs in largul insulei indoneziene Sumatra si avand o magnitudine de 8,7 grade pe scara Richter, a provocat moartea a zeci de persoane si importante pagube materiale in insula Nias, de la sud de Sumatra. Seismul s-a produs la trei luni si doua zile dupa catastrofa din 26 decembrie 2004, soldata cu circa 300.000 de morti si disparuti.

  • de R. CROITORU, M. CONSTANTINOIU
  • EXTERNE
  • Cosmar in Asia



    PANICA. Populatia din zonele riverane Oceanului Indian, in largul caruia s-a produs seismul, a fost cuprinsa de panica, de teama producerii unor devastatoare valuri tsunami
    Tragedia din decembrie s-a produs in cea de-a doua zi a Craciunului, iar cutremurul de ieri, in cea de-a doua zi a Pastilui catolic. Seismul din decembrie, urmat de valuri seismice de o putere nemaiintalnita, s-a produs in cursul zilei, iar cutremurul de ieri, considerat de specialisti drept o replica a seismului de anul trecut, care a avut 9 grade pe scara Richter, s-a produs in cursul noptii, la ora locala 23:09 (19:09 ora Romaniei).

    "Pot spune ca zeci de persoane au murit, dar nu sunt sigur", a declarat Agus Mendrogfa, reprezentant al autoritatilor din insula Nias. El a precizat ca sute de locuinte au fost distruse in capitala insulei, Gumung Sitoli. Numerosi localnici au fost prinsi sub daramaturi si mii de sateni au fugit in zonele de deal, de teama crearii valurilor seismice.

    LOCALIZARE. Cutremurul a fost localizat in nordul insulei indoneziene Summatra si s-a produs la aproximativ 30 de kilometri adancime in apele Oceanului Indian. O replica a cutremurului a fost resimtita in Arhipelagurile Andaman si Nicobar, starnind panica in randul localnicilor. Cutremurul s-a resimtit puternic si in Malaezia, iar oamenii din capitala Kuala Lumpur au iesit speriati pe strazi.

    Seismul din decembrie a avut magnitudinea de 9 grade pe scara Richter, iar epicentrul sau a fost localizat la 250 de kilometri de coasta sud-estica a insulei Sumatra.

    Cutremurul de azi s-a produs in Marea Andaman, la circa 1.400 de kilometri de capitala Indoneziei, Jakarta, unde nu a fost resimtit. Seismul a fost resimtit insa in Malaysia.

    PANICA GENERALIZATA. Din Indonezia pana in Sri Lanka, din Thailanda, pana in India, sute de mii de riverani ai Oceanului Indian au intrat in panica, in urma seismului, de teama repetarii valurilor seismice, care in 26 decembrie 2004, s-a soldat cu moartea sau disparitia a peste 273.000 de persoane.

    Indonezia, desigur, dar si Thailanda, India, Sri Lanka, Madagascar si Insulele Mauritius au difuzat alerte privind producerea valurilor seismice, la scurt timp dupa cutremur. La posturile de televiziune si la radiouri, prin intermediul difuzoarelor si megafoanelor politiei sau prin intermediul localnicilor care le telefonau rudelor, stirea privind producerea unui nou seism s-a raspandit cu mare viteza.

    In Banda Aceh, capitala provinciei, seismul i-a facut pe localnici sa fuga din case, in cautarea unui adapost in moschei, care au fost printre putinele cladiri care nu au fost afectate puternic la 26 decembrie.

    In Thailanda, mii de persoane s-au refugiat pe coline, dupa ce a fost lansata o alerta in provinciile meridionale deja afectate de valurile seismice la 26 decembrie, printre care Phuket si Phang Nga.

    FUSESE PREVAZUT! Seismul produs in largul Indoneziei fusese pronosticat acum mai putin de doua saptamani de niste seismologi britanici, sustine AFP. Acestia au avertizat in legatura cu puterea tensiunilor acumulate in regiune dupa cutremurul de pamant din 26 decembrie 2004.

    Intr-un studiu publicat in saptamanalul stiintific britanic Nature, la 17 martie, aceasta echipa a subliniat faptul ca exista "un potential" de producere a unui seism de mare amploare in vestul insulei Sumatra, adaugand ca ar putea atinge 8,5 grade pe scara Richter si, probabil, sa provoace valuri seismice. Seismul produs luni le-a adeverit previziunile.

    Se cutremura Pamantul



    Violentul cutremur cu o magnitudine de 8,7 grade pe scara Richter, care s-a produs, luni, in nordul Insulei Sumatra - regiunea indoneziana devastata, la sfarsitul lunii decembrie de un seism urmat de tsunami - este unul dintre cele mai mari din ultimul secol. AFP prezinta cele mai mari zece cutremure, clasificate in functie de magnitudine, inregistrate de la inceputul secolului XX:
  • 2004: ASIA - Un cutremur cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richer s-a produs in largul Insulei Sumatra, provocand la 26 decembrie un fenomen de tsunami care a devastat zece tari riverane Oceanului Indian si s-a soldat cu un bilant de peste 270.000 de morti sau disparuti.

  • 1964: ALASKA - Un cutremur de 9,2 grade, urmat de tsunami, s-a produs in apropiere de Stramtoarea Prince William si s-a soldat cu peste 100 de morti.

  • 1960: CHILE - Un cutremur de pamant cu magnitudinea de 9,5 grade pe Richter, urmat de un tsunami devastator care a afectat mai multe tari riverane Oceanului Pacific a provocat moartea a 5.700 de persoane in Chile, 61 in Hawaii si 130 in Japonia.
  • ×