x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Seismul din Nepal - un coșmar așteptat

Seismul din Nepal - un coșmar așteptat

26 Apr 2015   •   12:04
Seismul din Nepal - un coșmar așteptat

Doar cu o săptămână în urmă, 50 de specialiști în seismologie s-au întâlnit, la Katmandu, capitala Nepalului, ca sa găsească soluții pentru evacuarea orașului suprapopulat, cu multe clădiri fragile, în cazul unui cutremur, ca cel care a avut loc, ieri.

Seismologii așteptau de mai multă vreme un astfel de cutremur și erau conștienți că lucrează contra cronometru dar, evident, nu știau când anume o să se întâmple nenorocirea.

James Jackson, șeful catedrei de Științele Pământului de la Universitatea Cambridge, a declarat că era un fel de coșmar așteptat, ”Din punct de vedere geologic și al fizicii pamantului ceea ce s-a întâmplat este exact la ceea ce ne așteptam”, a mai spus cercetătorul.

Cutremurul din data de 26 aprilie 2015 este unul dintre mai mari seisme din ultimii 205 ani, printre care și cel din 1934 care a distrus Katmandu apropape în totalitate.

Cu o rata de creștere a populației capitalei Nepalului de 6.5 % și cu una dintre cele mai mari densități a polpulației Katmandu a fost o victimă sigură în fața sinistrului eveniment, generând o mare și îndreptățită ingrijorare în rândul comunității de seismologi.

Orașul a fost construit haotic, fără nicio reglementare tehnică și de urbanism, iar rezultatele acestor lipsuri a costat viețile a sute de oameni.

×