x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Semne rele pentru viitorul UE

Semne rele pentru viitorul UE

de Sînziana Stancu    |    02 Iul 2008   •   00:00
Semne rele pentru viitorul UE
Sursa foto: Charles Platiau /

BĂTĂI DE CAP ● Franţa şi-a început preşedinţia comunitară în ape agitate
Preşedinţia franceză a Uniunii Europene a debutat sub auspicii nefaste, cu refuzuri, certuri şi acuzaţii reciproce, care riscă să compromită însuşi viitorul "familiei" europene.



BĂTĂI DE CAP ● Franţa şi-a început preşedinţia comunitară în ape agitate
Preşedinţia franceză a Uniunii Europene a debutat sub auspicii nefaste, cu refuzuri, certuri şi acuzaţii reciproce, care riscă să compromită însuşi viitorul "familiei" europene.

Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, a păşit, se pare, cu stîngul la conducerea unei Uniuni Europene măcinate de neînţelegeri şi de îndoieli. Cireaşa pe tort, chiar din prima zi a "schimbării gărzii", a fost refuzul Poloniei de a ratifica Tratatul de la Lisabona – documentul ce ar trebui să reprezinte cheia funcţionării şi modernizării "familiei europene", mărită acum la 27 de mebri.

OFENSAT. Preşedintele Dietei poloneze (Camera Inferioară a Parlamentului), Bronislaw Komorowski, s-a declarat ieri "surprins şi îngrijorat" de refuzul şefului statului, Lech Kaczynski, de a semna Tratatul, mai ales că şi irlandezii făcuseră acelaşi lucru înainte cu cîteva săptămîni, iar reprezentanţii UE se înţeleseseră apoi să scoată Uniunea din criza provocată de Irlanda, continuînd ratificarea documentului cu ţările care nu-l semnaseră încă. Schimbarea în ultimul moment a preşedintelui polonez a fost pusă de Komorowski mai degrabă pe baza unei ambiţii personale a acestuia, aceea ca Polonia "să fi fost invitată să ratifice Tratatul în primul grup de ţări". "Declaraţia lui mă surprinde şi mă îngrijorează în acelaşi timp, mai ales că preşedintele însuşi a negociat acest document", a declarat Komorowski. El speră ca atitudinea şefului statului să fie "o schimbare temporară de stare (...) şi că totul se va încheia cu bine, printr-un angajament al preşedintelui de a continua procesul de ratificare, şi în Polonia, şi în Europa, deoarece integrarea este în interesul Poloniei". În plus, a continuat el, "există deja semnale că preşedintele ceh, Vaclav Klaus, şi-ar putea schimba părerea (în sensul că ar putea ratifica, în curînd, documentul – n.r.), iar Irlanda s-ar răzgîndi, vrînd ca procesul să continue".

GÎLCEAVĂ. Colac peste pupăză, ieri a izbucnit şi un scandal între Sarkozy şi comisarul european al Comerţului, Peter Mandelson. Cu o zi înainte, Sarkozy declarase că "nu îl va lăsa" (pe Mandelson – n.r.) să încheie un acord cu OMC (Organizaţia Mondială a Comerţului), prin care să fie sacrificată producţia agricolă "pe altarul liberalismului mondial", urmînd a fi suprimate "cel puţin 100.000 de locuri de muncă". Mandelson a calificat drept "false şi nejustificate" afirmaţiile lui Sarkozy.

Împodobit de sărbătoare

Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, a aprins luminile bleu în Turnul Eiffel luni, la ora locală 23:07, marcînd astfel preluarea de la 1 iulie a Preşedinţiei UE de către Franţa. Luminile s-au aprins progresiv, pornind din centrul turnului pînă în vîrf şi la bază. Ministrul sloven al Afacerilor Externe, Dimitrij Rupel, a cărui ţară a asigurat Preşedinţia UE, i-a trecut ştafeta omologului său francez, Bernard Kouchner, în prezenţa primarului Parisului, Bertrand Delanoe, pe fondul Turnului iluminat în albastru. Apoi, miniştrii au aprins de la distanţă becurile celor 12 stele aurii ale drapelului european, dispuse în cerc între primul şi al doilea etaj al Turnului. Timp de două luni, Turnul Eiffel va fi astfel iluminat.

×
Subiecte în articol: externe