x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sentimentele antisemite şi antimusulmane se accentuează în Europa

Sentimentele antisemite şi antimusulmane se accentuează în Europa

de Ovidiu Ciutescu    |    18 Sep 2008   •   00:00

Un sondaj realizat de Centrul de cercetare Pew din Washington relevă faptul că europenii tind să devină din ce în ce mai puţin toleranţi faţă de evrei şi musulmani. Spanilolii, ruşii, polonezii şi francezii sînt în capul acestei liste.

Un sondaj realizat de Centrul de cercetare Pew din Washington relevă faptul că europenii tind să devină din ce în ce mai puţin toleranţi faţă de evrei şi musulmani. Spanilolii, ruşii, polonezii şi francezii sînt în capul acestei liste.

 

CAUZE POSIBILE. Sondajul Centrului de cercetare Pew de la Washington a descoperit că 46% dintre spanioli, 36% dintre polonezi şi 34% dintre ruşi au păreri nefavorabile despre evrei, acelaşi lucru fiind valabil pentru 25% dintre germani şi 20% dintre francezi. Spania nu mai are o comunitate numeroasă, după ce i-a expulzat pe evrei în 1492. Celelalte patru ţări au o lungă istorie de antisemitism, culminînd cu Holocaustul. Cifrele sînt mai mari decît sondajele Pew similare din ultimii ani, iar "în mai multe ţări, creşterea a fost deosebit de notabilă între 2006 şi 2008". Şi opiniile defavorabile musulmanilor sînt în curs de accentuare faţă de ultimii ani, situîndu-se la 52% în Spania, 50% în Germania, 46% în Polonia şi 38% în Franţa. Richard Wike, director asociat al proiectului la Pew, a declarat într-un interviu că sondajul nu a încercat să afle de ce a evoluat numărul părerilor negative, dar alte date existente arată că dezaprobarea faţă de politica Israelului ar putea fi explicaţia accentuării sentimentelor antisemite. Teama de extremism şi imigraţie ar putea fi un factor negativ în influenţarea părerilor despre musulmani.Marea Britanie a fost singura ţară europeană luată în calcul care nu a prezentat o creştere substanţială a atitudinilor antisemite, arată raportul, doar 9% din populaţie avînd o părere negativă despre evrei. În Statele Unite, 7% din populaţie au asemenea păreri, iar în Australia 11%. Însă un sfert din populaţia americană şi britanică are o părere proastă despre musulmani.

"Există o relaţie clară între atitudinile antisemite şi antimusulmane", arată raportul. "Cei care au păreri negative despre evrei, au tendinţa de a vedea şi musulmanii într-o lumină negativă".

 

ÎN NUMELE CRUCII. Sentimentele antisemite se manifestă predominant în ţările musulmane - Turcia, Egipt, Iordania, Liban şi Pakistan - unde mai puţin de 10% au păreri pozitive despre evrei. Însă în aceste ţări, se înregistrează şi o erodare a gradului de aprobare a atentatelor sinucigaşe şi altor violenţe în numele islamului, comparativ cu 2002. Trei din patru libanezi spuneau în 2002 că asemenea atacuri sînt adesea sau uneori justificate, faţă de unul din patru în sondajul de anul acesta. Premierul libanez Rafik Hariri a fost asasinat într-un atentat în februarie 2005, atentat urmat de un val de crime politice. Pe de altă parte, gradul de aprobare pentru Osama ben Laden a scăzut în mai multe ţări, deşi liderul al-Qaida încă se bucură de sprijin în Nigeria, Indonezia şi Pakistan. Sondajul a mai descoperit că Franţa este ţara cel mai puţin religioasă, 60% din populaţie spunînd că nu se roagă niciodată şi doar 10% că acordă un loc important religiei în viaţa lor. Remarcabil este şi că atitudinile anticreştine din Spania s-au intensificat, 24% din populaţie avînd în prezent o opinie negativă despre creştini, faţă de 10% în 2005. Majoritatea populaţiei din Indonezia, Pakistan, Tanzania, Liban, Egipt, Iordania şi Nigeria se declară îngrijorată de extremismul islamic. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 24.717 de persoane din 24 de ţări, cu o marjă de eroare de 2-4%, variind în funcţie de ţară.

 

×
Subiecte în articol: externe