x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nouă luni de închisoare pentru un politician francez care a comparat un ministru negru cu un cimpanzeu

Nouă luni de închisoare pentru un politician francez care a comparat un ministru negru cu un cimpanzeu

16 Iul 2014   •   17:57
Nouă luni de închisoare pentru un politician francez care a comparat un ministru negru cu un cimpanzeu

Anne-Sophie Leclère, membră a partidului francez de extremă dreaptă "Front National" a fost condamnată la nouă luni de închisoare după ce a comparat-o pe ministrul Justiţiei, Christiane Taubira, cu un cimpanzeu.

Este cea mai severă pedeapsă pentru rasism din istoria Franţei.

Anne-Sophie Leclère, candidată la un post în administraţia locală a oraşului Rethel in Ardennes, a postat pe pagina sa de Facebook două poze în paralel cu un cimpanzeu şi cu ministrul Justiţiei. În explicaţie, Anne-Sophie Leclère a scris în dreptul pozei cimpanzeului: "La 18 luni", iar în dreptul pozei ministrului: "În prezent".

Solicitată de presă să comenteze postarea, Anne-Sophie Leclère a spus că este vorba de o glumă, nu un atac rasist, adăugând, însă, că: "M-aş aştepta mai degrabă să o văd pe Taubira urcată pe o cracă de copac, nu în guvern".

În urma acestor declaraţii, Anne-Sophie Leclère a fost dată afară din partid de liderul Marine Le Pen. Chiar şi aşa, partidul "Front National" a fost condamnat în acelaşi caz pentru incitare la ură rasială şi pus să plătească o amendă de 30.000 de euro. Anne-Sophie Leclère a primit la rândul ei o amendă de 50.000 de euro, pe lângă pedeapsa de nouă luni de închisoare, alegându-se şi cu o interdicţie de a candida pe o perioadă de cinci ani.

Atât partidul, cât şi Anne-Sophie Leclère au făcut apel la sentinţa dată marţi seara, de un tribunal din Cayenne, capitala Guyanei Franceze, un departament al Franţei din America de Sud.



Liderii "Front National" au catalogat sentinţa drept o "ambuscadă judiciară", care este "imorală şi părtinitoare din raţiuni politice". Aceştia spun că nu este corect ca acest caz să fie judecat în Guyana Franceză, locul naşterii ministrului Christiane Taubira, unde majoritatea populaţiei este neagră.

"Evident, în tribunalul din Cayenne nu se aplică regulile normale. Denunţăm această incredibilă violare a normelor sistemului judiciar", se arată într-un comunicat al partidului.

Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Stéphane Le Foll, a declarat că "nu va judeca justiţia", afirmând însă că atacul asupra ministrului Christiane Taubira a fost o dovadă "revoltătoare, inacceptabilă de rasism".

Christiane Taubira, de 62 de ani, născută într-o familie aflată sub pragul sărăciei din Guyana Franceză, a avut o carieră prolifică în învăţământul superior, a scris numeroase cărţi despre sclavie, a lucrat ca avocat şi a intrat în politică devenind europarlamentar, apoi ministru al Justiţiei.

Aceasta a devenit o ţintă predilectă a atacurilor extremei drepte din Franţa după ce a susţinut legalizarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex.

În acest context, un alt incident cu tentă rasistă a avut loc în timpul unei vizite pe care Taubria a efectuat-o în oraşul Angers. Ministrul a fost întâmpinat atunci de protestatari care au agitat banane spre ea, strigând "banane pentru maimuţă".


×