x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Separatiştii scoţieni cer Madridului recunoaşterea independenţei Cataloniei

Separatiştii scoţieni cer Madridului recunoaşterea independenţei Cataloniei

09 Oct 2017   •   18:28
Separatiştii scoţieni cer Madridului recunoaşterea independenţei Cataloniei

Partidul Naţional Scoţian (SNP) i-a cerut Spaniei să respecte rezultatul referendumului ilegal în favoarea independenţei Cataloniei, într-o moţiune adoptată în unanimitate luni, în cadrul congresului său anual, informează AFP. 

'Conferinţa (...) îi cere guvernului spaniol să respecte votul masiv în favoarea independenţei exprimat în timpul referendumului catalan, în calitate de expresie a voinţei democratice a poporului Cataloniei', se spune în textul de moţiune al partidului separatist scoţian. 

Douglas Chapman, un deputat al SNP semnatar al moţiunii, a denunţat 'violenţa' utilizată de Spania 'contra propriului său popor'. 'Trebuie să angajăm o mediere şi să asigurăm un viitor paşnic' în această regiune din nord-estul Spaniei, a declarat el cu puţin timp înainte de votul din congresul SNP. 

Separatiştii catalani beneficiază de o puternică susţinere în Scoţia, la trei ani după o tentativă eşuată de proclamare a independenţei acestui teritoriu britanic. 

Spania este cufundată într-o gravă criză după ce un referendum asupra independenţei a avut loc în Catalonia la 1 octombrie, referendum interzis de justiţia spaniolă şi nerecunoscut de Madrid, dar pe care secesioniştii catalani susţin că l-au câştigat cu 90% din voturi şi o rată de participare de 43%. Scrutinul a fost marcat de violenţe din partea poliţiei spaniole care au şocat opinia publică. 

Catalonia trece prin ore de extremă incertitudine luni, în condiţiile în care liderul său separatist ameninţă în continuare să declare marţi independenţa regiunii, după un sfârşit de săptămână în care sute de mii de spanioli i-au cerut să renunţe. Europa urmăreşte cu îngrijorare evoluţia crizei din Catalonia.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: scotia Catalonia referendum independenţa