x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Serghei Lavrov: Rusia consideră inacceptabil proiectul de rezoluţie francez privind Siria

Serghei Lavrov: Rusia consideră inacceptabil proiectul de rezoluţie francez privind Siria

10 Sep 2013   •   20:35
Serghei Lavrov: Rusia consideră inacceptabil proiectul de rezoluţie francez privind Siria

Rusia consideră inacceptabil proiectul de rezoluţie privind Siria prezentat la ONU de Franţa, a declarat ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, într-o convorbire telefonică avută marţi cu omologul său francez, Laurent Fabius, informează agerpres.ro.

"Lavrov a subliniat că propunerea Franţei de aprobare a unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU atribuind autorităţilor siriene responsabilitatea pentru o posibilă folosire a armelor chimice este inacceptabilă", se precizează într-un comunicat al MAE rus.

Potrivit Reuters, Serghei Lavrov i-a transmis omologului său francez că Rusia va prezenta un proiect de declaraţie la ONU pentru a susţine propunerea prezentată de Moscova de plasare sub control internaţional a arsenalului chimic al Siriei şi distrugere ulterioară a acestuia.

Şeful diplomaţiei franceze a declarat, marţi, în faţa deputaţilor francezi, că Rusia nu este 'entuziasmată' de ideea unei rezoluţii constrângătoare a ONU privind controlul şi distrugerea arsenalului chimic al Siriei. Potrivit acestuia, Rusia va fi mai degrabă favorabilă unei simple "declaraţii prezidenţiale" a preşedintelui Consiliului de Securitate al ONU privind Siria.

Textul rezoluţiei propuse de Franţa urmăreşte "să condamne masacrul din 21 august comis de regimul de la Damasc" şi cere să se facă lumină în legătură cu programul de arme chimice sirian.

Potrivit AFP, proiectul de rezoluţie este în acord cu capitolul VII al Cartei ONU, respectiv autorizează recurgerea la forţă ca ultimă măsură pentru a constrânge Damascul să-şi respecte obligaţiile menţionate în text, printre care aderarea Siriei la Convenţia din 1993 privind interzicerea armelor chimice şi aducerea în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI) a celor care se fac vinovaţi de masacrul din 21 august de lângă Damasc.

×