x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Serviciile secrete americane: Zborul MH17, doborât din greşeală de separatişti prost antrenaţi

Serviciile secrete americane: Zborul MH17, doborât din greşeală de separatişti prost antrenaţi

23 Iul 2014   •   07:55
Serviciile secrete americane: Zborul MH17, doborât din greşeală de separatişti prost antrenaţi
Sursa foto: ROBERT GHEMENT/EPA

Zborul MH17 a fost probabil doborât "din greşeală" de separatişti proruşi prost antrenaţi, potrivit unor înalţi responsabili din serviciile secrete americane. "Explicaţia cea mai plauzibilă este că a fost o greşeală" şi racheta a fost trasă "de un echipaj prost antrenat", în timp ce sistemul folosit - o baterie de rachete sol-aer de fabricaţie rusă Buk - necesită anumite cunoştinţe şi antrenament, a declarat un înalt responsabil din serviciile secrete americane, potrivit AFP, citată de Agerpres. În schimb, chiar dacă racheta a fost trasă dintr-o zonă controlată de rebeli, pentru moment este imposibil să se spună cine 'a apăsat butonul' şi de ce, a adăugat acest responsabil.

Înaltul responsabil a subliniat de asemenea că serviciile secrete americane nu sunt în măsură să spună dacă şi ruşi erau prezenţi la baterie în momentul tirului sau nu. Serviciile de asemenea nu au mai multe dovezi că ruşii i-ar fi instruit pe separatişti să utilizeze Buk, un sistem antiaerian relativ modern şi sofisticat.

În total, 298 de persoane, dintre care 193 de olandezi, se aflau la bordul Boeingului 777 al companiei Malaysia Airlines prăbuşit joi în estul Ucrainei, într-o zonă controlată de separatiştii proruşi.

Aceşti responsabili au declarat de asemenea, într-un briefing de presă marţi, că explicaţia dată de ruşi în legătură cu catastrofa, ce sugerează puternic responsabilitatea Ucrainei, 'nu stă în picioare'.

×