x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Pozam și plângeam”: Povestea fotografiei sfâșietoare în care un tată strânge mâna fiicei sale moarte

„Pozam și plângeam”: Povestea fotografiei sfâșietoare în care un tată strânge mâna fiicei sale moarte

de Redacția Jurnalul    |    09 Feb 2023   •   22:43
„Pozam și plângeam”: Povestea fotografiei sfâșietoare în care un tată strânge mâna fiicei sale moarte
Sursa foto: Instagram/ademaltann

Povestea fotografiei care a devenit emblematică pentru victimele cutremurelor din Turcia și Siria. „Pozam și plângeam”, declară fotograful.

Fotograf de 40 de ani, dintre care 15 la AFP, Adem Altan făcea poze în fața unei clădiri prăbușite din Kahramanmaras, epicentrul turcesc al cutremurului care a ucis peste 20.000 de persoane între Turcia și Siria, când a văzut un bărbat așezat printre dărâmături.

La aproximativ 60 de metri de fotograf, bărbatul, care purta o jachetă portocalie, stătea nemișcat printre ruine, fără să țină cont de ploaie și de frig. Strângea o mână care ieșea printre dărâmături. Și astfel, Adem a început să facă fotografia care a făcut de atunci înconjurul lumii și a devenit un simbol al tragediei: un tată care ține mâna fiicei sale moarte, ca și cum nu ar vrea să o lase singură. Ca și cum, ținând-o, ar putea să o împiedice să plece cu adevărat, smulsă din viață de pământul care se cutremura.

În timp ce Adem făcea pozele, bărbatul îl urmărea cu privirea. "Fă-i poze fiicei mele", a șoptit el în direcția fotoreporterului, cu vocea tremurândă. Doar pentru o clipă, el a dat drumul mâinii fiicei sale pentru a-i arăta fotografului unde se afla fiica sa de 15 ani, conform ANSA.

"Am fost atât de emoționat în acel moment. Aveam lacrimi în ochi. Pozam și plângeam. Doamne, e o durere insuportabilă”", a povestit fotograful.

Adem l-a întrebat apoi cum îl cheamă și cum o cheamă pe fiica sa. "Fiica mea, Irmak", a răspuns tatăl, Mesut Hancer.

"Vorbea cu dificultate, cu o voce foarte joasă", a povestit fotoreporterul: "A fost greu să îi mai adresez întrebări, deoarece locuitorii din jurul lui le cereau oamenilor să păstreze tăcerea pentru a putea auzi vocile eventualilor supraviețuitori prinși sub dărâmături".

În acel moment, Adem s-a gândit imediat că acea imagine ar putea rezuma toată durerea victimelor cutremurului, fără să-și imagineze însă impactul pe care îl va avea: preluată de presa din întreaga lume, devenită virală pe rețelele de socializare, distribuită de sute de mii de ori de internauți disperați. Adem a primit mii de mesaje, în care își exprimă solidaritatea și emoția față de durerea acestui tată, orfan de fiica sa.

"Cred că este o fotografie care îmi va rămâne întipărită în memorie. Mulți mi-au spus că nu vor uita niciodată această imagine", a spus fotograful.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×