x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sharon face guvern cu laburistii lui Peres

Sharon face guvern cu laburistii lui Peres

10 Dec 2004   •   00:00

EXTERNE
NEGOCIERE - Premierul vrea sa-si reconstruiasca majoritatea parlamentara Sharon i-a invitat oficial pe laburistii aflati in Opozitie sa inceapa negocierile pentru formarea unui nou guvern, care sa asigure punerea in aplicare a planului de retragere din Fasia Gaza in 2005.
ANA ILIE

DISCUTII. Premierul Sharon (foto stanga) vrea sa bata palma cu laburistul Shimon Peres
Mare victorie pentru premierul israelian, Ariel Sharon, care a primit aprobarea Partidului Likud, partidul sau de guvernamant, de a-l invita oficial pe liderul Partidului Muncii, Shimon Peres, sa inceapa cat mai repede negocierile in vederea formarii unui nou Cabinet.

INCEPE TARGUIALA. Sharon i-a telefonat liderului laburist din Opozitie imediat dupa ce a primit joi seara acceptul partidului sau, reusind sa dea din nou sperante cu privire la punerea in aplicare a planului sau de retragere din Fasia Gaza in 2005. Ieri urmau sa inceapa negocerile in vederea formarii unui guvern de uniune nationala intre Sharon si liderul Partidului Muncii, Shimon Peres, un mare amator de pozitii importante la guvern, indiferent de culoarea politica a acestuia, desi este inca neclar ce portofoliu va ocupa Peres in noul Executiv.

CONSECINTE. Sharon a recurs la aceasta masura dupa o criza guvernamentala aparuta la votarea legii bugetului pentru 2005, cand ministrii partidului de centru, laic, Shinui, au ales sa voteze impotriva legii promovate de premier. Sharon i-a demis imediat pe cei cinci, motiv pentru care a ramas fara majoritatea parlamentara necesara in Knesset pentru a pune in aplicare planul de retragere din Fasia Gaza. Premierul israelian a anuntat imediat ca va incerca formarea unui guvern de uniune nationala, in caz contrar fiind iminenta organizarea de alegeri anticipate. Laburistii erau singura optiune, desi in august, Comitetul Central al partidului Likud se pronuntase impotriva asocierii cu Partidul Muncii, tocmai pentru a bloca planul de retragere din Fasia Gaza. De aceasta data, Sharon a beneficiat de sustinerea a 1.410 dintre cei 3.000 de membri ai Comitetului Central, in timp ce 856 au votat impotriva.

ANUNT
Palestinienii au anuntat, imediat dupa vestea cooptarii laburistilor in Guvernul israelian, ca spera ca formarea unui nou executiv va conduce "la relansarea unui proces de pace semnificativ care va duce la sfarsitul ocupatiei israeliene incepute in 1967 si la gasirea unei solutii intre cele doua state". Aceasta declaratie a fost facuta vineri, de catre ministrul palestinian insarcinat cu negocierile cu Israelul, Saeb Erakat.
×
Subiecte în articol: externe sharon