x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sharon, înhumat la ferma sa, în apropiere de Gaza

Sharon, înhumat la ferma sa, în apropiere de Gaza

de Marina Constantinoiu    |    13 Ian 2014   •   20:21
Sharon, înhumat la ferma sa, în apropiere de Gaza

Lideri politici şi militari din Israel i-au adus luni, în prezenţa unui număr mic de oficiali internaţionali cu rang înalt, un ultim omagiu liderului militar şi fostului premier Ariel Sharon, decedat la vârsta de 85 de ani, după opt ani de comă.
Ceremonia oficială s-a desfăşurat pe vasta esplanadă a Knessetului, unde a fost depus pe un soclu sicriul înfăşurat în drapelul israelian.

Familia, cei doi fii şi cei doi nepoţi ai defunctului, personalităţi israeliene şi străine au stat alături de sicriul cu trupul neînsufleţit şi de înalţi responsabili militari israelieni. Zeev Hever, prezentat adesea drept “creierul” colonizării israeliene, i-a adus un omagiu fostului premier, în ciuda retragerii din Fâşia Gaza în 2005 şi a expulzării a 8.000 de colonişti din teritoriile palestiniene ocupate.
Generalul Sharon a fost înhumat cu toate onorurile militare la ferma familiei din sudul Israelului, în apropiere de graniţa cu Fâşia Gaza. El a dorit să fie înhumat aici alături de cea de-a doua sa soţie, Lili, născută la Braşov, în România. Cei doi fii, Gilad şi Omri, precum şi şeful Statului Major al Armatei, Benny Gantz, au rostit discursuri de omagiere a fostului premier.

Având în vedere apropierea de Gaza, zonă controlată de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, armata şi serviciile de securitate israeliene au consolidat poziţiile şi au ridicat nivelul de alertă de teama unor tiruri cu rachete. Baterii ale sistemului antirachetă mobil “Iron Dome” au fost desfăşurate în acest sector.

Două rachete lansate din Fâşia Gaza au căzut luni în sudul Israelului, fără a provoca victime sau pagube materiale, după funeraliile lui Sharon, a anunţat Armata. Aceasta a ripostat cu două raiduri aeriene în direcţia sudul şi centrului teritoriului palestinian controlat de Hamas.

Rachetele au lovit regiunea Shaar HaNegev, dar au căzut într-o zonă nelocuită. Ele vizau oraşul Sderot, care este în apropierea fermei în pământul căreia a fost înhumat Sharon, care aparţine familiei acestuia.

Tirurile au avut loc după ce funeraliile militare ale lui Sharon s-au încheiat.
Aproximativ 20.000 de israelieni i-au adus duminică un ultim omagiu lui Ariel Sharon, trecând prin faţa sicriului depus în faţa Knessetului. Mulţi şi-au exprimat regretul faţă de dispariţia carismaticului şi curajosului politician, al 11-lea şef de Guvern din istoria Israelului. Presa israeliană a vorbit chiar despre “moştenirea Sharon”. Totuşi, Ariel Sharon va rămâne în istorie şi ca artizanul dezastruoasei invadări a Libanului în 1982, în perioada când era ministru al Apărării.

“Valoros” pentru clasa politică israeliană, “impardonabil” pentru colonişti şi “criminal” pentru palestinieni. Dispariţia din viaţă a fostului premier israelian Ariel Sharon, care a fost  înhumat luni, a suscitat reacţii extreme, notează cotidianul francez Le Figaro.

Guvernul a păstrat un minut de reculegere şi l-a salutat pe “unul dintre cei mai eminenţi lideri israelieni”.


×
Subiecte în articol: ariel sharon funeralii ariel sharon