x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sharon si Abbas promit pace

Sharon si Abbas promit pace

08 Feb 2005   •   00:00

EXTERNE
EGIPT - Summit de impacare a israelienilor si palestinienilor Summit istoric, ieri, in Egipt: el a consfintit dorinta israelienilor si palestinienilor de a trai in pace intr-o zona a lumii zguduita ani la rand de violente.
RADU CROITORU

ISTORIE. Strangere de mana prieteneasca, dupa cum se poate citi pe chipurile lui Sharon (foto stanga) si Abbas. Asteptam punerea in practica a promisiunilor!
Presedintele palestinian, Mahmud Abbas, si primul-ministru israelian, Ariel Sharon, au facut, ieri, in statiunea egipteana Sharm el-Sheik, primii pasi pe calea incetarii violentelor si a relansarii procesului de pace. Summit-ul israelo-palestinian, gazduit de presedintele egiptean, Hosni Mubarak, la care a participat si regele Abdallah al II-lea al Iordaniei, este primul de acest gen de la alegerea lui Abbas in fruntea Autoritatii Palestiniene, care a dat sperante comunitatii internationale intr-un acord de incetare a focului.

ANGAJAMENTE. Negociatorul palestinian, Saeb Erakat, a confirmat faptul ca presedintele Abbas este pentru incetarea totala a violentelor impotriva israelienilor, ceea ce se asteapta si de cealalta parte pentru a crea premisele unor discutii mai ample. Si purtatorul de cuvant al Guvernului israelian, Avi Pazner, a spus ca tara sa va opri ofensiva militara daca palestinienii isi respecta angajamentele.

Pacea chiar pare posibila, de vreme ce gruparile radicale palestiniene anuntau, la sfarsitul lunii trecute, ca vor respecta o perioada de acalmie pentru a da o sansa negocierilor politice. In discutie a mai fost pusa retragerea treptata a armatei israeliene din cinci orase palestiniene, un pas important inainte de eliberarea totala a Cisiordaniei.

SPERANTA. Summit-ul s-a desfasurat intr-un climat optimist, actorii principali ai intalnirii declarandu-se in favoarea unor solutii politice ale conflictului istoric din Orientul Mijlociu.

Statele Unite si Uniunea Europeana au apelat deopotriva la cele doua parti aflate in conflict pentru a profita de o noua era in care pacea ar putea fi instaurata. Calmul dintre israelieni si palestinieni ar urma procesului de democratizare a Irakului si ar putea reprezenta semnalul unei reorientari a politicii puterilor mondiale asupra Orientului Mijlociu in care reformele economice sunt cu mult inaintea celor politice.
×
Subiecte în articol: externe