x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Silvio Berlusconi anunţă pe Facebook că nu va demisiona

Silvio Berlusconi anunţă pe Facebook că nu va demisiona

07 Noi 2011   •   10:53
Silvio Berlusconi anunţă pe Facebook că nu va demisiona

Update 14.30: BBC citeaza pagina de Facebook a premierului italian, unde acesta reafirma ca nu va demisiona 'azi-maine', asa cum s-a vehiculat.

Update: Reuters citeaza agentia ANSA, conform careia Berlusconi neaga zvonurile referitoare la iminenta demisiei sale.

Giuliano Ferrara, confidentul premierului italian Silvio Berlusconi a declarat ca politicianul care conduce in 'cizma' de 10 ani va demisiona, anuntul oficial urmand a fi facut in urmatoarele ore, anunta John Hooper, corespondentul de la Roma al The Guardian.

Informatia a fost confirmata si de Franco Bechis, redactorul sef adjunct al publicatiei italiene Libero, apropiata lui Berlusconi.

Despre demisia lui Berlusconi s-a vorbit insistent in ruma cu doua saptamani, inaintea summit-ului de la Bruxelles (unde s-a decis planul de masuri pentru salvarea zonei euro). La Repubblica a dat tonul anuntand demisia premierului si alegeri anticipate la inceputul anului viitor. Ulterior s-a spus ca Berlusconi a ajuns la un acord de ultim moment cu Liga Nordului, partidul cu care realizeaza colaitia de guvernare din Italia. Acordul prevedea adoptarea legii de majorare a varstei de pensionare la 67 de ani, etapizat, pana in anul 2026. Majorarea varstei de pensionare este solicitata de institutiile financiare (inclusiv de Comisia Europeana), pentru ca Italia sa beneficieze de suportul financiar necesar evitarii intrarii in incapacitate de plata. Italia are nevoie de 600 de miliarde de euro, in urmatorii trei ani, pentru a-si achita imprumuturile scadente. Datoria publica a Italiei se cifreaza la 1.800 de miliarde de euro, reprezentand 120% din PIB.

Dupa acordul de la Bruxelles, insa, Liga Nordului s-a dezis de acordul pentru votarea legii de majorare a varstei de pensionare.

Berlusconi a anuntat ca intentioneaza sa lase presedintia executiva a partidului sau (al Libertatii Populare, fost Forza Italia), urmand sa ramana doar presedinte fondator. Dar analistii politici din 'cizma' considera ca este doar o miscare tactica, menita sa atraga atentia asupra sa. De fapt, Berlusconi ar spera la un nou mandat, iar in acest moment nu are un contracandidat credibil, astfel ca alegerile anticipate ar fi convenabile.

×
Subiecte în articol: demisie silvio berlusconi