Eliberarea deţinutului american s-a făcut la schimb, după ce SUA au fost de acord să elibereze, la rândul lor, cinci talibani ţinuţi în detenţie la Guantanamo. Sergentul Bowe Bergdahl fusese capturat în urmă cu 5 ani, la graniţa cu Pakistanul.
Pentru eliberarea americanului s-au purtat negocieri secrete luni întregi, între SUA şi talibani, sub auspiciile Qatarului, scrie The Telegraph.
Soldatul, în vîrstă de 28 de ani, a fost predat trupelor speciale americane din Estul Afganistanului. El a fost găsit în stare bună de sănătate, în ciuda anilor în care s-a aflat în detenţie.
A uitat limba în anii de captivitate
Preşedintele american Barack Obama a anunţat oficial, la Casa Albă, eliberarea deţinutului american, împreună cu părinţii lui, Bob şi Jani Bergdahl, într-un discurs emoţional. "În calitate de părinte, îmi dau seama de povara greutăţilor prin care treceţi. Ca preşedinte, vorbesc în numele tuturor americanilor şi spun că abia aşteptăm, cu toţii, momentul în care vă veţi reuni cu fiul dumneavoastră", a spus şeful Casei Albe.
Soldatul aproape că a uitat limba engleză în anii de captivitate, unde a fost obligat să vorbească în paştună, pentru a se înţelege cu răpitorii săi. Când tatăl său a vorbit cu el, prin transmisie video, i s-a adresat direct în paştună, spunându-i simplu: “Sunt tatăl tău, Bowe"... provocând astfel un moment deosebit de emoţionant. "Am rămas aproape muţi când preşedintele ne-a dat vestea. De acum încolo ne vom putea ocupa de recuperarea fiului nostru, iar aceasta este o sarcină extrem de serioasă pentru familia noastră", a mai spus tatăl lui Bowe.
Soldatul pare a fi destul de sănătos din punct de vedere fizic, dar pshihic pare să fi rămas cu traume puternice.
Trimis în Germania
Bowe a fost capturat în data de 30 iunie 2009, de la o bază militară
americană unde se afla, situată în estul Afganistanului şi predat unui grup din Pakistan, reţeaua Haqqani, a militanţilor din nord-vestul ţării.
În cei cinci ani de captivitate, cei care l-au răpit au difuzat mai multe înregistrări video cu prizonierul american. Într-una dintre acestea, Bowe apărea stând pe o podea, ras pe cap. A trimis atunci un mesaj pentru părinţii şi prietena lui. "Mi-e dor de voi şi mă tem că nu o să vă mai văd niciodată. Că nu o să vă mai îmbrăţişez niciodată", spunea el.
Soldatul a fost predat americanilor sâmbătă seara. Întâlnirea a avut loc în apropiere de graniţa pakistaneză, unde a fost adus de 18 talibani. După ce talibanii l-au eliberat, Bowe a fost dus iniţial la baza aeriană din Bagram, principala bază americană din Afganistan, iar de acolo a fost dus în Germania, unde urmează să primească îngrijiri medicale pentru recuperare, la Centrul Medical Regional Landstuhl - cel mai mare spital american din străinătate. Nu se ştie deocamdată când va reveni în SUA.
“Sunteţi SF?”
Bowe a fost în stare să se deplaseze pe propriile sale picioare către elicopterul militar american care îl aştepta la punctul de întâlnire. Odată ajuns la bordul elicopterului, el a luat o foaie de hârtie şi un pix, pe care a scris "SF?", adică “(sunteţi) Forţele Speciale?"... Unul dintre comandaţii americani i-a răspuns: "Da, te căutăm de mult timp"... Acesta a fost momentul în care soldatul salvat din captivitate a izbucnit în plâns...
Eliberări controversate
Cazul soldatului american eliberat din captivitate, după cinci ani, a
provocat nu numai emoţie naţională, ci şi controverse. Doi republicani americani l-au acuzat pe Obama că a încălcat legea aprobând eliberarea a cinci talibani de la Guantanamo în schimbul soldatului Bowe Bergdhal. Casa Albă a recunoscut acest lucru, dar invocat existenţa unor "circumstanţe unice şi exigente".
Senatorii republicani Howard "Buck" McKeon, de California şi James Inhofe, de Oklahoma, i-au reproşat public preşedintelui american că trebuia să notifice Congresul cu 30 de zile înainte de a lua decizia transferării teroriştilor de la Guantanamo. De asemenea, şeful Casei Albe trebuia să explice public în ce măsură aceşti deţinuţi ar putea fi în continuare periculoşi.
Stimulent puternic pentru a captura americani
Cei doi senatori au insistat asupra faptului că acest schimb de prizonieri "ar putea avea consecinţe nefavorabile asupra tuturor soldaţilor americani aflaţi pe câmpul de luptă în ţări din toată lumea, expunându-i unor riscuri majore". "Adversarii noştri terorişti au acum un stimulent puternic pentru a captura americani", au avertizat cei doi senatori.
Cei cinci talibani eliberaţi de la Guantanamo în schimbul soldatului
american sunt Mohammad Fazl, Mullah Norullah Noori, Mohammed Nabi, Khairullah Khairkhwa şi Abdul Haq Wasiq.
Fazl, fost ministru adjunct al Apărării, este acuzat că ar fi organizat
masacrul a mii de şiiţi, după ce talibanii au preluat puterea în 1996,
iar Noori a fost guvernator de provincie în Afganistan, care s-a predat luptătorilor Alianţei Nordice antitalibane, în noiembrie 2001 şi se afă la Guantanamo de 12 ani.
Wasiq şi Khairkhwa au fost amândoi miniştri în Guvernul taliban, în timp ce Nabi a lucrat ca operator de comunicaţii radio în armata talibanilor.
Controversatul schimb de prizonieri a avut loc cu medierea autorităţilor din Qatar. Deţinuţii proaspăt eliberaţi de la închisoarea din Cuba vor rămâne în custodia statului din Golf şi nu vor părăsi graniţele acestui stat, pentru a împiedica astfel riscul ca ei să se alăture din nou luptătorilor talibani din Afganistan.
Cât priveşte atitudinea preşedintelui american faţă de această situaţie şi de criticile ce i s-au adus, el a încercat să înlăture toate suspiciunile, sugerând că sentimentul de încredere ce a fost construit între SUA şi Qatar cu ocazia negocierilor pentru schimbul de prizonieri ar putea servi ca bază pentru un viitor acord de pace între talibani şi actualul Guvern afgan, condus de Hamid Karzai. (S.Stancu)
Citește pe Antena3.ro