x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Singurul supravieţuitor cunoscut al bombardamentelor atomice de la Hiroshima şi Nagasaki

Singurul supravieţuitor cunoscut al bombardamentelor atomice de la Hiroshima şi Nagasaki

de Sînziana Stancu    |    26 Mar 2009   •   00:00
Singurul supravieţuitor cunoscut al bombardamentelor atomice de la Hiroshima şi Nagasaki

Un japonez de 93 de ani este unicul supravieţuitor cunoscut până acum al dublului bombardament atomic de la Hiroshima şi Nagasaki, de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial.



Tsutomu Yamaguchi se afla în Hiroshima, într-o călătorie de afaceri, la data de 6 august 1945, când un avion american a dat drumul primei bombe atomice deasupra oraşului japonez, relatează BBC online. Yamaguchi s-a ales cu arsuri severe, a rămas în noaptea acelei zile în oraş, iar a doua zi a plecat înapoi în oraşul în care locuia, Nagasaki. Peste două zile avea să retrăiască experienţa sinistră de la Hiroshima, când un alt avion lansa o bombă asemănătoare şi peste Nagasaki. El speră ca experienţa sa să fie o lecţie de pace pentru viitoarele generaţii.

ISTORIE ÎNGROZITOARE

Oficialităţile japoneze îl înregistraseră pe Yamaguchi ca supravieţuitor doar al bombardamentului de la Nagasaki. Marţi, au descoperit că el supravieţuise şi primului bombardament atomic, de la Hiroshima, după ce au cercetat mai atent certificatele de "hibalcusha", adică de supravieţuitor al radiaţiilor atomice, prin care cetăţenii afectaţi au beneficiat de gratuităţi şi compensaţii din partea guvernului, inclusiv de controale medicale periodice şi cheltuieli pentru înmormântare. Dar doza dublă de radiaţii pe care a primit-o nu înseamnă şi compensaţii duble pentru Yamaguchi. "Dubla mea iradiere a devenit acum un dosar oficial al guvernului", a declarat supravieţuitorul, adăugând că documentul respectiv "îi va putea spune tinerei generaţii îngrozitoarea istorie a bombardamentelor atomice chiar şi după moartea" lui. În urma acestora, aproximativ 140.000 de oameni au murit la Hiroshima şi 70.000 la Nagasaki. Mulţi dintre supravieţuitori au făcut diferite boli provocate de iradiere, inclusiv cancer, după mai mulţi ani de la bombardamente.

×
Subiecte în articol: externe