x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SIRIA / Reactor nuclear ascuns sub beton

SIRIA / Reactor nuclear ascuns sub beton

de Ovidiu Ciutescu    |    22 Sep 2008   •   00:00

Anchetatorii ONU consideră că Siria ar fi putut ascunde sub beton probe despre ceea ce Washingtonul crede că era un reactor nuclear. Conform Reuters, citat de Mediafax, reactorul s-ar afla la un complex bombardat în urmă cu un an de Israel.

Anchetatorii ONU consideră că Siria ar fi putut ascunde sub beton probe despre ceea ce Washingtonul crede că era un reactor nuclear. Conform Reuters, citat de Mediafax, reactorul s-ar afla la un complex bombardat în urmă cu un an de Israel.

 

CONTROVERSĂ. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a început să cerceteze în aprilie Siria pe baza datelor furnizate de serviciile de informaţii americane, care precizează că în complexul nuclear bombardat de Israel se afla un reactor, construit aproape în totalitate cu sprijin nord-coreean, conceput pentru a procesa plutoniu pentru bombe atomice. Imaginile furnizate de sateliţi arată faptul că autorităţile siriene au demolat zona, au îndepărtat rămăşiţele şi au construit o clădire nouă pentru a şterge orice urmă, a declarat un analist american specializat în energie nucleară. Siria a dezminţit faptul că ascunde desfăşurarea activităţii nucleare de autorităţile ONU precizînd că centrala bombardată de la al-Kibar este o clădire militară obişnuită şi că inspectorii AIEA au avut acces la centrală din iunie. Rezultatele parţiale ale testelor de defrişare nu au arătat că urme de carbon sau oţel dur, care ar fi indicat existenţa unui reactor, au precizat diplomaţi informaţi despre anchetă. "Nu înseamnă că nu era nimic acolo, numai că anchetatorii nu au căutat (sau nu au putut căuta) în locurile potrivite", a declarat, sub protecţia anonimatului, un diplomat din Viena. "După ce au săpat o groapă, sirienii au acoperit zona (unde se bănuia că se afla reactorul), cu un strat foarte mare de beton. AIEA ar fi trebuie să examineze rămăşiţele, dar se bănuieşte că aceştia le-ar fi aruncat în groapă", a adăugat acesta. Surse diplomatice afirmă că Siria a refuzat solicitările AIEA de a vizita din nou centrala de la al-Kibar şi alte trei complexe bănuite că ar avea legătură cu centrala, din motive de securitate naţională. Surse din serviciile americane de informaţii au precizat că reactorul nu intrase în funcţiune înainte de atacul Israelului, astfel nu putea fi detectat nici un material radioactiv.

×
Subiecte în articol: externe