x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria, tap ispasitor

Siria, tap ispasitor

15 Feb 2005   •   00:00

EXTERNE
Opozitia libaneza si administratia americana acuza Siria de moartea fostului premier libanez Rafik Hariri. Familia miliardarului a cerut explicit membrilor Puterii sa nu participe la funeraliile de astazi.
ANCA ALDEA

REACTII. Simpatizantii lui Hariri din orasul Sidon s-au manjit cu funingine si au manifestat impotriva Damascului
Atacul terorist in care si-au pierdut viata noua oameni, intre care ex-premierul Hariri, a fost coordonat din Siria, sustin surse din cadrul fortelor de securitate libaneze, citate de publicatia online WorldNetDaily. La cateva ore dupa atentatul revendicat de o grupare extremista necunoscuta, armata libaneza a intrat in stare de alerta. Strazile Capitalei au fost impinzite cu militari, iar la iesirea din oras au fost ridicate baraje.

In cadrul unei sedinte extraordinare de Guvern, Opozitia, din randurile careia facea parte si Hariri din octombrie 2004, a lansat acuze la adresa premierului in exercitiu, Omar Karami, si a presedintelui Emile Lahoud, si a cerut retragerea totala, inaintea alegerilor legislative din mai, a celor aproximativ 20.000 de militari sirieni aflati in Liban din 1976.

SUA AMENINTA SIRIA. Atentatul ar putea avea consecinte negative pentru Orientul Mijlociu, existand riscul destabilizarii politice a Libanului de catre grupari extremiste siriene. Washingtonul a sugerat ca Siria poarta responsabilitatea pentru asasinarea lui Hariri si si-a exprimat intentia de a cere Consiliului de Securitate al ONU sa condamne dominatia Siriei asupra Libanului. "Intentionam sa dam o replica atacului Siriei", a declarat un responsabil din cadrul Departamentului american de Stat.

Surse citate WorldNetDaily sustin ca presedintele sirian Bashar Assad este izolat din cauza campaniei Americii de "pedepsire" a Damascului pentru sprijinul pe care acesta il ofera insurgentilor din Irak si pentru sustinerea gruparilor extremiste palestiniene. Din aceasta perspectiva, Assad se foloseste de Beirut pentru a-si pastra influenta in regiune, motiv pentru care retragerea trupelor siriene din Liban este exclusa.

A FUGIT
Politia libaneza a perchezitionat luni seara locuinta din Beirut a unui palestinian fundamentalist, care a trimis o inregistrare televiziunii Al-Jazeera, revendicand atentatul impotriva lui Hariri. Ahmad Tayssir Abu Aadass, in varsta de 22 de ani, a disparut de luni dupa-amiaza, iar agentia de presa libaneza AMI sustine ca el este unul dintre autorii atacului cu masina-capcana.

FUNERALII
Hariri urmeaza sa fie inhumat in cursul zilei de astazi, la Beirut. La moscheea Mohammad al-Amin din centrul Capitalei sunt asteptati mii de simpatizanti si sustinatori ai omului de afaceri, fost premier cu cinci mandate. Familia sa a anuntat ca doreste ca reprezentantii Puterii sa nu fie prezenti la funeralii, dupa cum a declarat, sub anonimat, un apropiat al lui Hariri.
×
Subiecte în articol: externe hariri