x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria vrea acord de liber schimb cu Rusia

Siria vrea acord de liber schimb cu Rusia

de Dan Constantin    |    26 Oct 2014   •   09:37

O serie de întâlniri interguvernamentale ruso-siriene s-au desfășurat în aceasta săptămână la Soci.
Siria a cerut să semneze un acord de liber schimb cu Rusia, solicitând și un împrumut de 1 miliard de dolari. Informațiile au fost confirmate de oficiali ruși citați de Moskow Times.
Solicitările nu au primit un răspuns imediat. Participarea lui Dimitri Rogozin la întâlniri indică și o componentă militară a negocierilor, acesta conducând industria de apărare a Rusiei.

Împrumutul de 1 miliard de dolari nu prea are șanse să acordat prea curând, deoarece exista temerea că rambursarea va fi greu de realizat în condițiile războiului intern din Siria. În plus, circuitele financiare ale regimului lui Assad sunt supuse sancțiunilor internaționale. Rusia a mai acordat împrumuturi Siriei, pentru programe sociale, în valoare de peste 300 milioane dolari. De asemenea sunt în derulare contracte în domeniul petrolier și al livrării de echipamente militare.
Rusia a sprijinit constant regimul lui Assad și a blocat, printr-o intervenție diplomatică, un atac direct al țărilor occidentale în Siria.
Publicația citată apreciază că relațiile Rusiei cu Assad sunt importante și pentru țările occidentale în condițiile ofensivei impotriva ISIL.

×