x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Socialiştii bulgari încearcă să salveze proiectele energetice cu Rusia

Socialiştii bulgari încearcă să salveze proiectele energetice cu Rusia

de Petio Petkov    |    20 Aug 2009   •   00:00

Partidul Socialist, în opoziţie după alegerile parlamentare din iulie, a lansat, împreună cu preşedintele Gheorghi Părvanov, o puternică ofensivă în favoarea proiectelor energetice comune cu Rusia - centrala nucleară de la Belene, conducta petrolieră Burgas-Alexandroupolis şi gazoductul "Southstream".



Prin acesta din urmă, peste 30 de miliarde metri cubi de gaze ruseşti urmează să tranziteze Marea Neagră şi Bulgaria în drum spre Europa, rivalizând cu proiectul european Nabucco.

Ex-premierul Serghei Dmitrievici Stanişev a acuzat noul guvern condus de centristul Boiko Borisov că acţionează în favoarea unor interese străine. Foştii comunişti au cerut audierea cât mai devreme posibil a primului ministru în Parlament. Stanişev a declarat că acela care acţionează împotriva proiectelor energetice respective nu serveşte interesele naţionale, ci pe cele ale unor puteri străine printre care se află şi unii din vecinii Bulgariei.

Mai mulţi miniştri din noul guvern, printre care şi cel al Finanţelor, Simeon Diankov, au declarat că cele trei proiecte comune în valoare de mai multe miliarde de euro, trebuie reconsiderate întrucât reprezintă o grea povară în condiţiile crizei financiare. Ele vor putea fi realizate fără garanţii de stat numai dacă vor apărea investitori privaţi interesaţi.

Premierul rus Vladimir Putin a vizitat acum două săptămâni Turcia unde a parafat trei acorduri de principiu privind construirea unei centrale atomoelectrice, unui gazoduct şi a unei conducte petroliere de tranzit.

Condiţiile pe care el le-a oferit Turciei sunt considerate a fi mult mai convenabile decât cele oferite Bulgariei. Vizita lui Putin a reprezentat un semnal clar că Bulgaria va putea fi ocolită de conductele de tranzit.
Preşedintele Gheorghi Părvanov a avertizat că ţara riscă să piardă investiţii ruseşti în valoare de câteva miliarde de euro.
Socialiştii au propus adoptarea unei declaraţii în Parlament în favoarea realizării cât mai rapide a proiectelor comune cu Rusia.

×
Subiecte în articol: externe