x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 12 soldaţi nigerieni condamnaţi la moarte, după o revoltă izbucnită în contextul luptelor cu rebelii islamişti

12 soldaţi nigerieni condamnaţi la moarte, după o revoltă izbucnită în contextul luptelor cu rebelii islamişti

16 Sep 2014   •   15:06
12 soldaţi nigerieni condamnaţi la moarte, după o revoltă izbucnită în contextul luptelor cu rebelii islamişti

12 soldaţi nigerieni au fost condamnaţi la moarte de un tribunal militar pentru că s-au revoltat în timpul unei operaţiuni împotriva grupării islamiste Boko Haram. Cei 12 vor fi executaţi prin împuşcare de un pluton de execuţie.

Alţi cinci soldaţi au fost achitaţi, în acest caz, iar unul dintre ei a primit o pedeapsă de 28 de zile de închisoare şi muncă forţată.

Toţi acuzaţii, cu grade plecând de la soldat până la caporal, au susţinut că sunt nevinovaţi.

Revolta a avut loc după ce un convoi de soldaţi a primit pe 13 mai ordinul de a traversa pe timp de noapte un drum supus frecvent atacurilor grupării islamiste Boko Haram. Soldaţii au refuzat iniţial să îndeplinească ordinul, afirmând că misiunea ar fi una sinucigaşă. În cele din urmă, însă, aceştia s-au supus ordinelor.

Soldaţii au fost atacaţi de Boko Haram, schimbul de focuri soldându-se cu numeroşi morţi de partea soldaţilor.

Lupta a avut loc în nord-estul oraşului Chibok, unde, în luna aprilie, peste 270 de eleve de şcoală fuseseră răpite de gruparea Boko Haram.

Această acţiune a declanşat o ofensivă a armatei nigeriene, însă rezultatele au arătat doar ineficienţa forţelor armate. Soldaţii s-au plâns pe diferite canale că au armament inferior insurgenţilor, că în mod frecvent rămân neplătiţi, că nu au suficientă muniţie sau hrană şi că se simt abandonaţi pe câmpul de luptă.

Pe 14 mai, când cadavrele soldaţilor ucişi de Boko Haram au fost aduse în tabăra pe care supravieţuitorii o ridicaseră, revolta a izbucnit.

Soldaţii sunt acuzaţi că au aruncat cu pietre în comandanţi şi că au tras mai multe focuri de armă în aer. Comandantul soldaţilor, maiorul A. Mohammed, s-a ascuns într-un vehicul blindat, în care soldaţii au tras mai multe gloanţe. Maiorul a scăpat nevătămat.

În timpul procesului a reieşit că soldaţii şi-au acuzat ofiţerii superiori de laşitate şi i-au ameninţat cu moartea.

Juriul militar, format din 9 persoane, a motivat sentinţa "luând în calcul gravitatea faptelor, în special tentativa de ucidere a comandantului diviziei, precum şi efectele pe care o astfel de acţiune le-ar fi putut avea pentru operaţiunile de contracarare a insurgenţilor şi pentru siguranţa naţională".

Avocaţii inculpaţilor au cerut clemenţă, afirmând că mulţi dintre ei au familii de sprijinit. Decizia poate fi atacată cu apel.

Gruparea Boko Haram a făcut avansuri serioase în ultimele săptămâni, cucerind o serie de oraşe de-a lungul graniţei pe care Nigeria o împarte cu Camerun şi proclamând teritoriile ca fiind un califat islamic, unde se aplică legea sharia.

×
Subiecte în articol: boko haram islamisti