x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Soldaţi ruşi în Ucraina: Kremlinul denunţă o 'interpretare eronată' a declaraţiilor lui Putin

Soldaţi ruşi în Ucraina: Kremlinul denunţă o 'interpretare eronată' a declaraţiilor lui Putin

18 Dec 2015   •   13:06
Soldaţi ruşi în Ucraina: Kremlinul denunţă o 'interpretare eronată' a declaraţiilor lui Putin

Kremlinul a denunţat vineri o 'interpretare eronată' de către NATO şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declaraţiilor preşedintelui rus Vladimir Putin, care a dezminţit cu o zi înainte prezenţa soldaţilor ruşi în Ucraina, recunoscând în acelaşi timp prezenţa unor cetăţeni ruşi care operează 'în sfera militară', informează AFP.

'Am repetat în toate felurile posibile că Rusia este prezentă cu personal militar în estul Ucrainei, iar astăzi acest lucru a fost confirmat de preşedintele Putin', a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la unison cu Petro Poroşenko, în timpul unui briefing de presă la Bruxelles.

Aceasta este o interpretare 'absolut eronată', a dat asigurări, vineri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 'Preşedintele Putin a vorbit despre 'voluntari ruşi' care s-au dus în Ucraina din proprie iniţiativă', a subliniat Peskov.

''Noi nu am spus niciodată că nu au existat oameni acolo care se ocupau de soluţionarea numitor probleme, inclusiv în sfera militară', a declarat Putin în conferinţa sa anuală de presă cu mass-media locale şi străine. 'Dar asta nu înseamnă că sunt trupe ruseşti (regulate) acolo, simţiţi diferenţa?', a subliniat el, adăugând că Rusia este gata să-i convingă pe separatişti că este nevoie de un compromis pentru o soluţionare politică a conflictului.

Preşedintele Putin a evocat în 'sfera militară', deoarece 'voluntarii' ruşi plecaţi în Ucraina s-au dus acolo 'pentru a participa la lupte, pentru că acolo era război', a explicat Peskov.

Kremlinul recunoaşte de la începutul conflictului din estul Ucrainei prezenţa 'voluntarilor' ruşi, adesea foşti militari, plecaţi să lupte din proprie iniţiativă de partea separatiştilor.

Doi ruşi capturaţi în estul Ucrainei şi prezentaţi de Kiev ca făcând parte din GRU, serviciile de informaţii ale armatei ruse, sunt în prezent judecaţi pentru participare la un 'război de agresiune' împotriva Ucrainei şi 'atentat terorist'.

La rândul său, Moscova a afirmat că cei doi bărbaţi au demisionat din armata rusă cu câteva luni înainte de capturarea lor.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin