x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie: Soldații noștri nu vor fi trimiși să lupte în conflictul din Ucraina

Marea Britanie: Soldații noștri nu vor fi trimiși să lupte în conflictul din Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    01 Oct 2023   •   20:46
Marea Britanie: Soldații noștri nu vor fi trimiși să lupte în conflictul din Ucraina
Sursa foto: Hepta

Nu există planuri de a desfășura instructori militari în Ucraina, a declarat duminică premierul britanic Rishi Sunak, revenind asupra comentariilor ministrului apărării care sugerase că trupele ar putea efectua antrenamente în această țară, relatează Reuters.

Până în prezent, Marea Britanie și aliații săi au evitat o prezență militară oficială în Ucraina pentru a reduce riscul unui conflict direct cu Rusia.

Ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, care a fost numit în această funcție luna trecută, a declarat într-un interviu acordat ziarului The Sunday Telegraph că dorește să desfășoare instructori militari în Ucraina, pe lângă instruirea forțelor armate ucrainene în Marea Britanie sau în alte țări occidentale.

La câteva ore după publicarea acelui interviu, Sunak a declarat că nu există deocamdată planuri de a trimite trupe britanice în Ucraina.

„Ceea ce spunea secretarul apărării era că ar putea fi posibil ca într-o zi, în viitor, să facem o parte din această instruire în Ucraina”, a declarat Sunak reporterilor la începutul conferinței anuale a Partidului Conservator, aflat la guvernare, la Manchester.

„Dar asta este ceva pe termen lung, nu aici și acum. Nu există soldați britanici care vor fi trimiși să lupte în conflictul actual”.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat duminică că orice soldați britanici care antrenează trupe ucrainene în Ucraina ar fi ținte legitime pentru forțele rusești.

Marea Britanie a oferit cursuri de pregătire militară de cinci săptămâni unui număr de aproximativ 20.000 de ucraineni în ultimul an și intenționează să pregătească un număr similar în continuare.

Într-un interviu acordat Sunday Telegraph, Shapps a declarat că există posibilitatea de a oferi pregătire militară în Ucraina după o discuție purtată vineri cu șefii militari britanici.

„Am vorbit astăzi despre posibilitatea ca, în cele din urmă, antrenamentul să fie adus mai aproape și, de fapt, și în Ucraina”, a spus acesta, potrivit sursei citate. „În special în vestul țării, cred că oportunitatea acum este de a aduce mai multe lucruri „în țară””.

Shapps a adăugat că speră că firmele britanice din domeniul apărării, cum ar fi BAE Systems, vor continua cu planurile de a înființa fabrici de armament în Ucraina.

În discursul său de la conferință, Shapps nu a abordat comentariile sale anterioare, dar a declarat că războiul din Ucraina consumă arme și oameni „într-un ritm îngrozitor”, dar „trebuie să rămânem fermi” în susținerea țării în războiul său împotriva Rusiei.

Shapps a mai spus că sute de soldați britanici de menținere a păcii vor fi trimiși în Kosovo în zilele următoare, după cele mai grave violențe din nordul țării din ultimii ani.

De asemenea, Shapps a declarat că avioane de luptă britanice au fost trimise în Polonia în acest weekend, pentru a ajuta la protejarea flancului estic al NATO, în urma unei cereri din partea guvernului polonez înainte de alegerile naționale din această lună.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ucraina Marea Britanie soldati