x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Solidari pentru Kosovo

Solidari pentru Kosovo

de Irina Cristea    |    05 Sep 2007   •   00:00
Solidari pentru Kosovo
Sursa foto: BOGDAN IURASCU/


Relaţia dintre Romănia şi Franţa, situaţia din Irak, problema provinciei Kosovo şi posibilitatea aderării europene a Turciei sunt principalele puncte ale discursului pe care ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, l-a susţinut ieri la Bucureşti.



Relaţia dintre Romănia şi Franţa, situaţia din Irak, problema provinciei Kosovo şi posibilitatea aderării europene a Turciei sunt principalele puncte ale discursului pe care ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, l-a susţinut ieri la Bucureşti.

Agenda europeană de politică externă din această perioadă este deopotrivă aglomerată şi sensibilă, iar Europa trebuie să dea dovadă de unitate. Acesta este mesajul cu care a venit la Bucureşti ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner.

Situaţia din Irak, problema provinciei Kosovo, posibilitatea aderării Turciei la Uniunea Europeană sunt doar căteva dintre temele de politică externă asupra cărora Europa trebuie să se pună de acord. Mesajul lui Kouchner este cu atăt mai important cu căt venirea la putere a preşedintelui Nicolas Sarkozy modifică linia diplomatică franceză.


"UNIŢI". "Unitatea Europei asupra acestei probleme dificile pe care o reprezintă Kosovo este unica soluţie", a fost poziţia exprimată de ministrul francez, ceea ce ar putea reprezenta şi un mesaj la adresa Romăniei, care face parte din grupul restrăns al statelor europene care nu susţin actualul plan al ONU pentru un Kosovo suveran. "Ar fi o infrăngere pentru politica europeană şi de securitate comună să existe o separare intre cei care recunosc un Kosovo independent şi cei care nu-l recunosc", a adăugat Kouchner.

In ceea ce priveşte dosarul irakian, şeful diplomaţiei franceze este de părere că "există nevoia de a intoarce pagina intervenţiei Statelor Unite". El a subliniat din nou faptul că in Irak este o situaţie periculoasă atăt pentru Orientul Mijlociu, căt şi pentru restul lumii. Cu o zi inainte, şeful statului romăn declarase că forţele multinaţionale ar trebui să devină eventual forţe de menţinere a păcii, sub mandat ONU.


Turcia

"Sunt numit de un preşedinte pentru care nu am votat, dar a cărui poziţie o reprezint", a spus Bernard Kouchner in contextul discuţiei despre posibilitatea aderării Turciei la UE. El a recunoscut că intre viziunea sa personală şi cea a lui Nicolas Sarkozy există diferenţe, liderul de la Elysee considerănd că locul Turciei nu este in spaţiul comunitar. Kouchner a reamintit insă că Sarkozy a anunţat săptămăna trecută că nu se va opune deschiderii primelor 30 de capitole de negocieri dintre Bruxelles şi Ankara, cătă vreme obiectivul ar fi mai degrabă oferta de asociere decăt cea de integrare şi că vor exista condiţii pentru Turcia in ceea ce priveşte religia şi respectarea drepturilor omului. Ministrul de Externe a mai precizat că fiecare extindere a UE trebuie aprobată de-acum incolo prin referendum in Franţa.

×
Subiecte în articol: externe kosovo