Calitatea mai bună a apei a permis de câteva luni întoarcerea somonului în fluviul francez Sena, după mai mult de 70 de ani de absenţă. Peştele a reapărut anul trecut şi în Rin. Federaţia Naţională a Pescuitului din Franţa /FNPF/ apreciază că o mie de astfel de peşti au traversat Parisul anul trecut. Apele pariziene erau un mediu favorabil somonului atlantic. Clasat în 1990 printre speciile ameninţate cu dispariţia, acest peşte le-a părăsit încă de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, principala cauză fiind apele uzate şi poluarea industrială, titrează Le Temps.
Reîntoarcerea are loc fără nicio operaţiune de reinserţie, fenomenul fiind inedit în Europa. Somonul, deosebit de sensibil la mediu, este considerat de specialişti un "bio-indicator" fiabil. Reapariţia lui s-ar explica printr-o îmbunătăţire semnificativă a calităţii apei în ultimii ani şi mai ales prin creşterea cantităţii de oxigen. În timp ce în Sena nu mai trăiau în 1995 decât patru specii de peşti, astăzi s-au inventariat 32 printre care, în afară de somon, păstrăvul de mare, heringul sau ţiparul de mare.
Charles Perrier, cercetător la INRA din Rennes, este de părere că situaţia s-a ameliorat în ritm mai rapid în ultimii zece ani datorită normelor europene. "Statul francez a pus accentul pe construirea de instalaţii de retratare a apelor şi deşeurilor şi întreprinderile au fost nevoite să se supună normelor", spune el.
Somonii din Sena ar proveni din Normandia, Marea Britanie sau din ţările scandinave. Se presupune că au venit aici după ce s-au abătut de la drumul lor de "homing" (autonavigare), proces natural de întoarcere la râul natal.
Specia a mai reapărut în Rin în toamna lui 2008 în urma operaţiunilor de reinserţie. Potrivit lui Erich Staub, şeful Serviciului Pescuit de la Oficiul Federal al Mediului, repopularea poate fi salutară. Deşi specia înregistrează o rată înaltă a mortalităţii, acum se poate observa o situaţie favorabilă. Specialistul consideră totuşi că nu se poate crea o populaţie de peşti plecând de la câteva exemplare.
Charles Perrier, dimpotrivă, este de părere că întoarcerea naturală a peştelui în Sena dovedeşte că repopulările nu sunt întotdeauna utile. "Este de preferat să avem o viziune pe termen lung şi să ne concentrăm pe îmbunătăţirea habitatului decât să desfăşurăm operaţiuni costisitoare", adaugă el.
Pescuitul de somon este departe de a fi autorizat pe malurile Senei. "Specia continuă să fie ameninţată", spune Charles Perrier. "Trebuie să îmbunătăţim acum calitatea locurilor unde peştii depun icrele pentru a favoriza reproducerea lor", spune specialistul, citat de cotidianul elveţian Le Temps.
Citește pe Antena3.ro