x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sondaj: 70% dintre tineri văd aderarea la UE ca avantaj într-o lume globalizată

Sondaj: 70% dintre tineri văd aderarea la UE ca avantaj într-o lume globalizată

de Istvan Deak    |    01 Mai 2014   •   11:30
 Sondaj: 70% dintre tineri văd aderarea la UE ca avantaj într-o lume globalizată

Statutul de membru al Uniunii Europene reprezintă un avantaj într-o lume globalizată, au spus 70% dintre tinerii care au participat la un sondaj făcut de Parlamentul European înaintea Evenimentului european pentru tineri (EYE) 2014, care va avea loc

între 9 şi 11 mai 2014 la sediul Parlamentului European din Strasbourg. Cu motto-ul „Idei pentru o Europă mai bună”, acest eveniment va reuni mii de tineri europeni, care vor împărtăşi ideile lor organizaţiilor şi instituţiilor şi vor arăta care sunt nevoile şi interesele lor.

La sondaj au participat tineri cu vârste între 16 şi 30 de ani din toate statele membre. Acesta este o sursă de cifre şi date pentru cei 5.000 de tineri ce se vor reuni la Strasbourg pentru a dezbate teme precum şomajul, revoluţia digitală şi viitorul UE.

Ocuparea forţei de muncă

Peste jumătate dintre cei care au răspuns la întrebări (57%) simt că în ţara lor tinerii au fost marginalizaţi şi excluşi din viaţa economică şi socială în timpul crizei. 43% din ei au spus că ar dori să lucreze, să studieze sau să se pregătească în alt stat UE, iar peste un sfert (26%) simt că sunt forţaţi de criză să meargă în alt stat UE la lucru sau studii.

Revoluţia digitală

Sectorul digital nu este foarte atractiv pentru cariera tinerilor, deşi se estimează că acesta ar crea multe locuri de muncă în anii următori. Părerile tinerilor europeni sunt împărţite în ceea ce priveşte rolul democratic al platformelor de comunicare socială: 46% cred că acestea reprezintă un progres pentru democraţie, iar 41% cred că reprezintă un risc.

Viitorul UE

Şapte din 10 europeni consideră că statutul de membru UE al ţării lor reprezintă un atu în contextul globalizării (70%). 44% dintre aceştia cred că participarea la vot pentru alegerile europene este cel mai bun mod de participare la viaţa publică în UE.

Dezvoltarea durabilă

74% dintre tinerii europeni au adoptat măsuri zilnice pentru protejarea mediului, inclusiv sortarea sistematică a deşeurilor.

Valorile europene

Tinerii europeni consideră că Parlamentul European ar trebui să apere drepturile omului (51%), libertatea de exprimare (41%) şi egalitatea de gen (40%).

10 ani

Joi, 1 Mai, se împlinesc 10 de la extinderea UE către Europa Centrală şi de Sud, Cipru şi Malta. Numărul statelor membre a crescut atunci de la 15 la 25. Depăşirea diviziunilor europene vechi de mai multe secole era de mult timp un proiect central al Uniunii. 

×
Subiecte în articol: aderare UE globalizare